2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonHillary Clinton levelet írt Orbán Viktornak

Hillary Clinton levelet írt Orbán Viktornak


Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, ebben "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba" - erősítette meg kedden az MTI-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, hozzátéve, "a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre".

Hillary Clinton


A Népszabadság internetes oldala kedden számolt be arról, hogy december 23-án terjedelmes levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton a magyar kormányfőnek. A nol.hu szerint az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét, miután - int írják - a tengerentúli sajtó "már hetek óta visszhangzik az Orbán-kormány törvényalkotási ámokfutásának újabb és újabb epizódjaitól. A portál szerint a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként pedig felbukkan az is - teszik hozzá -, hogy a Klubrádió frekvenciáját más adónak ítélték.


Hillary Clinton amerikai külügyminiszter júniusi budapesti látogatásán támogatásáról biztosította a miniszterelnöknek a magyar gazdaság újjáépítésére és megerősítésére irányuló elkötelezettségét, kifejtette azonban aggodalmait is, hogy a kétharmados többség adta lehetőségekkel élve, a kormány által végrehajtott változások következtében Magyarország képes lesz-e hű maradni saját demokratikus hagyományaihoz. Valódi elkötelezettséget kért az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett.


Az amerikai nagykövetség nem erősítette meg az Orbán Viktornak címzett levél hírét kedden az MTI-nek. "Ezt sem mi, sem Washington nem fogja megerősíteni" - közölte a diplomáciai képviselet. Hozzátette, hogy a nagykövetség nem ad tájékoztatást a washingtoni külügyminisztérium diplomáciai kommunikációjáról, és ahhoz nem fűz megjegyzést. A nagykövetség kitért arra: az Egyesült Államok többször kifejezte aggodalmát a magyar alkotmány lényegi reformja miatt, jelezve, hogy a személyi szabadságjogokat, valamint a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét meg kell őrizni. "Fontos, hogy ezeket a változtatásokat megfelelő átláthatóság jellemezze, és vita kísérje" - közölte a nagykövetség.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-12-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite