2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonHitelszerződések: precedens értékű döntés előtt az LB

Hitelszerződések: precedens értékű döntés előtt az LB


Jövő hétre halasztotta a döntést a Legfelsőbb Bíróság a hitelszerződések egyoldalú módosításáról. Ha megszületik a határozat, az befolyásolhatja majd a törlesztési összegeket.

LB001


Precedens értékű bírósági döntést előtt áll a hitelszerződések egyoldalú módosítása kapcsán a Legfelsőbb Bíróság (LB). Ha a testület jogtalannak ítéli meg az ilyen eljárást, akkor számos per indulhat a bankok ellen, és a pénzintézeteknek akár 100 milliárd forintnyi kártérítést is kell fizetniük. A Legfelsőbb Bíróság kedden is foglalkozott az üggyel, de úgy határozott, a döntést a következő hétre halasztja.


Még tavasszal született jogerős döntés arról, hogy egy szegedi takarékszövetkezet összes egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt. Így azok évekre visszamenőleg érvénytelenek. A pénzintézet az ítélethirdetés után rögtön felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. A médiában azonnal precedens értékűvé kiáltották ki az ügyet, hiszen a szegedi takarékszövetkezethez hasonló szerződési feltételeket alkalmazva legtöbb magyarországi hitelintézet, mi több a kifogásolt szerződésmódosítások a legtöbb banknál bevett gyakorlatnak számítanak.


Ez azt feltételezi, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság szerint is egyoldalúan és tisztességtelenül emelte például a takarékszövetkezet a hitelkamatokat, akkor perek százai indulhatnak a bankok ellen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legfelsőbb bírósági döntés nem kötelezi a bíróságokat, de orientálhatják döntéseiket. Becslések szerint, ha a soron következő perekben minden ügyben a hitelesek javára döntenének a bíróságok és 2008-ig visszamenőleg érvénytelenítenék az egyoldalú módosításokat, akkor emiatt a bankoknak 100-150 milliárd forint kártérítést kellene fizetniük ügyfeleik számára.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Krónika/MTI - Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

2011-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite