2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonHivatalosan is Magyarország az Európai Unió soros elnöke

Hivatalosan is Magyarország az Európai Unió soros elnöke


unioOrbán Viktor az átadási ünnepségén úgy fogalmazott: "csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása"


Már hivatalosan is Magyarország az Európai Unió soros elnöke. Csütörtökön kora este az ügyvezető belga miniszterelnök ünnepélyesen átadta az EU elnökségi zászlaját Orbán Viktor miniszterelnöknek. A hathónapos magyar elnöki ciklus programja négy fő témakör köré csoportosul - ezek az erősebb Európa, a gazdasági növekedés, a polgárbarát Európai Unió, valamint bővítés és szomszédságpolitika.


Az EU az elmúlt időben dinamikusabbá vált, ezt Magyarország a következő félévben, soros elnöksége alatt tovább erősítheti - mondta Yves Leterme belga miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben, mielőtt átadta az elnökségi zászlót Orbán Viktornak.
A belga kormányfő a Parlamentben tartott ceremónián hangsúlyozta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Bár Belgium több eredményt ért el elnöksége alatt, még sok teendő vár a magyar elnökségre is - tette hozzá. Yves Leterme szerint az EU nemcsak a közös piacot jelenti, hanem elkötelezettséget a béke, a szabadság és a demokrácia értékei mellett, ezek gyakorlatba történő átültetését szolgálják az intézmények, amelyek megerősödtek az utóbbi időben. Országa elnöksége a széles körű, szoros együttműködésre és a spanyol-belga-magyar elnökségi trió együttműködésére épült - mondta a belga kormányfő.


Orbán Viktor szerint Magyarország a megújulás időszakát éli, a magyarok úgy tekintenek 2011-re, mint az ország megújulásának évére. A miniszterelnök az Európai Unió soros elnökségének hivatalos átadási ünnepségén csütörtökön, az Országházban úgy fogalmazott: "csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása". A kormányfő szerint Magyarországot is ugyanaz a válság késztette jövőjének újragondolására, mint Európát. "A különbség az, hogy minket, magyarokat egy pusztító és hatalmas államadósságot felhalmozó politika következtében különösen fölkészületlenül és kiszolgáltatottan ért a válság. Ezért nekünk sokkal jobban össze kellett kapaszkodnunk, nagyobb közös erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy egyáltalán a felszínen maradjunk" - mondta. Orbán Viktor hangsúlyozta, Európának ismét fel kell mutatnia azokat az értékeket, erényeket, képességeket, amelyek a kontinenst évszázadokon át egy sikeres, csodált, irigyelt civilizáció bölcsőjévé tették.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite