2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann: nagy változások előtt állunk

Hoffmann: nagy változások előtt állunk


Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket - fogalmazott az oktatási államtitkár a közelgő pedagógusnap alkalmából írt köszöntőjében. Hoffmann Rózsa azt ígérte, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a pedagógus-életpályamodell.

Hoffmann Rózsa001


Hoffmann Rózsa a kormany.hu oldalon közzétett levelében felidézte, hogy egy esztendővel ezelőtt ígéretet tett: államtitkárként azért fog küzdeni, hogy minden pedagógus megkapja azt a megbecsülést, amit "a nemzet lámpásaként megérdemel". Az államtitkár szerint azóta sokat haladtak, hamarosan elkészül a közoktatási törvény és annak részeként a sok évtizede várt pedagógus-életpályamodell, amely kiszámítható pályaívet biztosít a tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak.

"Közös érdek, hogy a koncepcióból mielőbb jogszabály legyen" - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az elmúlt hónapokban sok ezer oldalnyi véleményt olvastak el, ezek nagy részét beépítették a koncepcióba, és megannyi szakmai, érdekvédelmi szervezettel egyeztettek. Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy szándékainkat törvény rögzítse, és a pedagógusokat méltó anyagi és erkölcsi megbecsülés övezze.


"Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket, lesz-e erőnk ahhoz, hogy széthúzás helyett összefogjunk, és közösen küzdjünk egy jobb világért, amelyben nagyobb tisztessége lesz a munkának, a tanulásnak, az iskolának, a tanításnak, a nevelésnek. Ha széthúzunk, ha megosztjuk erőinket, akkor csak lassabban, nagyobb erőfeszítések árán vagy sehogyan sem érjük el céljainkat" - fogalmazott az államtitkár. Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy az utóbbi időben bőven kijutott a bajokból. Sok tanítót, tanárt csak a hűsége és az az erő tartott meg a pályán, amit tanítványaik szeretetéből, szorgalmából, napról napra gyarapodó tudásából merítenek.

Ám ez nem elegendő - folytatta -, hiszen ebben "a kizsigerelt országban az elmúlt esztendőkben a hitében, egzisztenciájában elbizonytalanított, s mondjuk ki: méltánytalan helyzetbe hozott pedagógustársadalomnak - bármennyire szeressék is tagjai e hivatást - nehéz kitartani". És ez nagy baj - tette hozzá az államtitkár, kiemelve: a nemzet sorsát, jövőjét a tanárok, tanítók tartják a kezükben.

Színvonalas nevelő-oktató munkát csak derűs és bizakodó pedagógusok tudnak végezni, olyanok, akiket nem gyötör a létbizonytalanság, akik teljes szívükkel és minden energiájukkal tanítványaik felé tudnak fordulni, akik érzik minden rezdülésüket, gondolatukat - fogalmazott Hoffmann Rózsa.


Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot, és köszöntik az oktatásban dolgozókat Magyarországon. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite