2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann: sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések

Hoffmann: sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések


Sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések pénteken éjfélkor - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt. Részletes eredményeket e hét végén, illetve áprilisban közölnek a jelentkezési adatokról - jelezte az államtitkár, hozzátéve: egyetlen korlát van, 240 pontot kell elérnie annak, aki be akar jutni a felsőoktatásba. Hoffmann Rózsa azt mondta, ettől a minőség javulását várják.

Hoffmann001

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felszólalt a Parlament plenáris ülésén


Felidézte, hogy január első felében megszülettek azok a kormányrendeletek, amelyek a tavaly évvégén elfogadott felsőoktatási törvény értelmezését segítik. A megújulás elemének nevezte a minőséget, a versenyképességet, a valós gazdasági és társadalmi igénynek való megfelelést. Ennek jegyében nem korlátozták a jelentkezések és bejutók számát.


A költségviselés új módjait szabályozták: állami ösztöndíjjal, a műszaki, természettudományos és informatikai területen részállami ösztöndíjjal, és önköltséges formában lehet majd tanulni. Így összesen közel 70 ezer fiatal tanulmányait támogatják jövő szeptembertől, ez nagyjából "korrelál azzal a számmal ahányan eddig elektronikus úton jelentkeztek". Megjegyezte: tavaly összesen 84 ezren szereztek érettségit. Az önköltséges képzésben tanulók számára megalkották a Diákhitel 2 - jelezte. A kereszténydemokrata politikus felszólalása zárásaként részvétét fejezte ki azon 12 éves kislány családjának és tanárainak, aki hétvégén egy ausztriai síbalesetben meghalt.


Hiller István (MSZP) reagálva az államtitkár felszólalásra "megköszönte a győzelmi jelentést", és azt mondta, lassan ott vannak mint a "jó kis 60-70-es években". Kiemelte: az állami finanszírozott helyek számát egyik évről a másikra drasztikusan csökkentették, ilyen az elmúlt több mint 40 évben nem volt. A keretszámok felosztása minőségellenes és önkényes, a Diákhitel 2, átgondolatlan és felelőtlen, a kamattámogatás súlyos tévedés - sorolta kritikai észrevételeit. Hiller István szerint a magyar felsőoktatás drágább lett, és Bécsben olcsóbb lesz orvosnak tanulni, mint Budapesten.


Balczó Zoltán (Jobbik) szerint nem lehet még értékelni, hogy sikeresen zárult-e jelentkezés, sok helyen a 240 pont nem minőségi szintet jelent. Az államtitkár által elmondottakat játéknak nevezte a szavakkal, és számokkal. Mint kifejtette: nem állja meg a helyét, hogy nincs tandíj, állami finanszírozásban 53.400 helyett 34 ezer hallgató részesül majd, és a részösztöndíjnál annyi lesz a költségtérítés, mint jelenleg. Sajnálta, hogy nem parlamenti vitában határozták meg a keretszámokat. Hozzátette: a finanszírozás társadalomellenes, és volt két államtitkár, aki levonta a következtetést, hogy milyen feltételek mellett nem vállalja a munkát.


Osztolykán Ágnes (LMP) azt mondta, Hoffmann Rózsa egy másik országban él, és rózsaszín szemüvegen keresztül nézi ezt az országot. Hallgatók, oktatók ezrei tiltakoznak a felsőoktatási törvény ellen - mondta. Nagyon jól kitanulta a tervgazdaság egykori gyakorlatát - hangoztatta, hozzátéve: elveszik a fiatalok lehetőségét a valós társadalmi mobilitástól. Bízik benne - folytatta -, az államtitkár is belátja, hogy a felsőoktatási törvény tarthatatlan Magyarországon és Európában egyaránt.


Michl József (KDNP) úgy látta, nem csökkent a bizalom a felsőoktatás iránt Magyarországon. Az esély, amely a fiatalok előtt áll, és a Diákhitel 2 visszafizetésének módjai, azt erősítik a felsőoktatás továbbra is nyitott a fiatalok előtt - emelte ki. Pokorni Zoltán (Fidesz) azt mondta, visszaesett ugyan némileg a jelentkezők száma, és most annyian adtak be kérelmet az elektronikus rendszeren keresztül, mint ahányan 2010-ben, az utolsó szocialista kormány idején. A magyar gyerekek ugyanakkor tanulni akarnak, a családok ebben látják a jövőt, és ehhez a kormánynak kell a kereteket megteremteni.


További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon a Nógrád24.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite