2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann: tandíj pedig nincs

Hoffmann: tandíj pedig nincs


Lehet, hogy sokan a követelmények növekedése miatt egyszerűen reálisabban értékelték esélyeiket, s felelős döntést hoztak.

Hoffmann Rózsa001


Semmilyen veszély nem fenyegeti sem a felsőoktatást, sem az ország fejlődését - mondta az oktatási államtitkár a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban. Hoffman Rózsa szerint kétségtelen, hogy az idén kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, de nem annyival, hogy aggódni kellene miatta. Az államtitkár szavai szerint az idén mintegy 109 ezren jelentkeztek, a felvehetők száma pedig százezres nagyságrendű.


Hozzátette, nem most jelentkeztek kevesen, inkább az elmúlt években vált mennyiségileg túldimenzionálttá a felsőoktatás. "Elképzelhető, hogy sokan éppen a követelmények növekedése miatt reálisabban értékelték esélyeiket, s felelős döntést hoztak. Ez kedvezhet a minőségnek" - fogalmazott. Hangsúlyozta azt is, a rendszerben nincs tandíj, azt ugyanis mindenkinek fizetnie kellene, ám most több tízezren továbbra is ingyen tanulnak, 70 ezer új belépő pedig jelentős állami segítséget kap.


Megjegyezte azt is, elemzésekre áprilisban nyílik mód, amikor már látják a jelentkezések összetételét, azt, hogy hányan jelentkeztek az idei érettségizők közül, milyen szakokra, milyen egyetemekre mennének, hányna maradtak le az előző évekről, hol vannak súlyos rendszerhibát sejtető eltérések. A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban álláspontját így fogalmazta meg: "Nem kötünk röghöz senkit." A hallgatói szerződés szabad döntés alapján megkötött polgári jogi szerződés, amelynek az aláírásáról a fiatal mindenféle kényszer nélkül dönt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite