2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann: a 20. század diktatúrái ellen egyszerre kell fellépni

Hoffmann: a 20. század diktatúrái ellen egyszerre kell fellépni


Az oktatási államtitkár szerint a huszadik század diktatúrái "egy tőről fakadtak", ezért mindig egyszerre kell fellépni ellenük. Hoffmann Rózsa ezt egy témában rendezett konferencián mondta kedden a fővárosban.

Hoffmann Rózsa001

Kiemelte: Európában a kommunizmus kártételeit még mindig nem ismerik fel. Azok a nyugat-európai országok, amelyekben kommunista pártok működtek, távol estek a Gulag, illetve az Andrássy út 60. világától, és mindattól a kártételtől, amelyet a kommunizmus itt Magyarországon, vagy a szocialista táborhoz tartozó többi országban okozott - mondta.

A 20. század diktatúrái azonos tőről fakadtak, "iszonyú károkat" okoztak, ezért mindig egyszerre kell fellépni ellenük - hangsúlyozta az államtitkár.

Hoffmann Rózsa a gyermekek és a fiatalok indoktrinációja és manipulációja a kommunizmusban címmel rendezett szimpóziumon hozzátette: az 1947/48-as tanévben még az iskolák több mint 60 százalékát működtették a történelmi egyházak, majd jött 1948 júniusa, az iskolák államosítása, amikor a szerzetestanárokat szétkergették, börtönbe küldték. Elkezdődött a nagyon tudatos ideológiai átnevelés.

Felidézte a kötelező KISZ-tagságot, az indexre tett könyveket. Még Rejtő Jenőt is tiltólistára tették - jegyezte meg, megemlítve személyes emlékeit, amikor az iskolában a pad alatt titokban olvasták könyveit. Kísértetiesen megvalósították az orwelli világot, ahol már-már erénynek számított, ha egy gyerek feljelentette a szüleit - folytatta, hozzátéve: elvették a fiatalságtól a magyar nyelv szépségeit is. Az "agymosást" a tananyag mellett a nyelven keresztül is megvalósították - mondta Hoffmann Rózsa, és idézte az akkori iskolai megszólításokat, mint "pajtás, vagy elvtárs".

Nem szűnt meg a veszély - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Úgy fogalmazott: "Azok, akik folyamatos agymosásban nőttek fel, részben elvi okokból, részben személyes érdekektől vezérelve továbbra is folytatják ideológiai harcukat, ennek egyik eszköze, hogy a jelenlegi kabinetet vádolják agymosással."

Hozzátette: a kétharmados többség azokat az értékeket ültette az alaptörvénybe, amelyekre felépült a keresztény Európa, a keresztény Magyarország, és a kormány kötelességének érzi, hogy ezeket az értékeket továbbadják az iskolarendszeren keresztül.

Ha bárki a vádaskodók közül venné magának a fáradságot, és elolvasná a köznevelési törvényt, pontosan láthatná, nincs szó kizárólagosságról - mondta, hozzátéve: azt akarják, hogy az állam saját felelősségével élve gondoskodjon arról, hogy minden gyerek megkapja azokat az értékeket tudásban, műveltségben, erkölcsi értékekben, amelyekre felépült Európa, amelytől erős volt és lett Magyarország. Ezt vállalják a köznevelési törvényben és az új Nemzeti alaptantervben - mutatott rá.

Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője azt mondta, a történelemből tanulni kell. Állandóan emlékezni kell, "felelősséggel tartozunk a társadalomnak, az adott államnak, hogy az akkor történtek még egyszer ne ismétlődhessenek meg" - tette hozzá.

Az állam nem avatkozhat be úgy az emberek életébe, mint azt a szocializmus és kommunizmus idején tették - emelte ki, hozzáfűzve: ennek az embertelen rendszernek össze kellett omlania.

Eötvös Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt kommunizmus bűnei munkacsoportjának vezetője arról beszélt: a politikában és a közigazgatásban a kommunista párt - aktív szovjet segítséggel - az erőszakot alkalmazta pozíciója erősítésére, 1948-ra teljhatalmat szerzett. A közvetlen stratégiai cél azonban a proletárdiktatúra bevezetése volt - fűzte hozzá, hangsúlyozva: a kommunista ideológusok hosszú távon gondolkodtak, ezért a gyerekek és az ifjúság nevelését kommunista alapra helyezték. Tudták, hogy a gyerekek nevelése a szovjet típusú pedagógia segítségével kialakíthatja a céljaiknak megfelelően manipulált társadalmat.

Az államosításokkal kivették az egyházak kezéből az iskolarendszert, megszüntették a vallásoktatást, és feloszlatták az összes polgári szervezetet, amelyek korábban hazafias nevelést adtak a fiataloknak. Az ifjúságot kívánták politikai céljaiknak megnyerni, hogy ezzel is elérjék utópisztikus céljukat, az új típusú szocialista ember kialakítását - fejtette ki.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite