2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann Rózsa: jó úton halad a közoktatási rendszer átalakítása

Hoffmann Rózsa: jó úton halad a közoktatási rendszer átalakítása


Jó úton halad a közoktatási rendszer átalakítása, amelynek célja az országosan egységes és magas színvonalú iskolarendszer létrehozása - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szerdán Kaposváron, ahol a Munkácsy Mihály Gimnáziumban fórumot tartott pedagógusoknak.

hoffmanegy


Sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a köznevelési rendszerben az elmúlt három évben lezajlott jelentős átalakítások igazán ebben az évben fognak beérni. Szólt arról, hogy az iskolák állami kézbe adása példás együttműködéssel zajlott Kaposváron is.
A köznevelésért felelős államtitkár kérdésekre válaszolva és sajtóhírekre reagálva elmondta, nem valósak a relaxáció, meditáció tárgyak bevezetéséről szóló hírek. Ezek oktatását az iskolák a lovagláshoz vagy az úszáshoz hasonlóan heti két órában szabadon választhatják a kötelező órákon kívül, felmenő rendszerben, a Nemzeti alaptanterv és a kerettanterv értelmében.


Szita Károly, Kaposvár polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzat felelőssége nem csökkent, hanem inkább nőtt azzal, hogy az iskolái állami kézbe kerültek. A fenntartóváltás ellenére a somogyi megyeszékhely továbbra is évi 1,2 milliárd forintot költ közoktatásra, és a kötelező feladatokon túlmenően megtartotta önként vállat feladatait is, köztük a kisdiákok számára ingyenes úszásoktatást, ingyenes jégcsarnokhasználatot, illetve az ösztöndíjrendszert.


Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felháborodásának adott hangot amiatt, hogy szerinte az átalakulástól félő pedagógusokra "rátelepedett a baloldal", megnehezítve a megújulással kapcsolatos munkát.
Stickel Péter, a Kaposvári Megyeközponti Tankerület igazgatója közölte, az iskolák fenntartóváltása a szakmai munkában nem okozott törést. Kaposváron az idén 540, a tavalyinál harminccal több kisdiák jelentkezett beiskolázásra, őket a Zrínyi iskolában indított plusz osztályban helyezik el.


Gyallai Katalin, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója arról számolt be, hogy voltak kezdeti nehézségek az oktatási intézmények állami kézbe vétele kapcsán, de már most érezhető a változással járó nagyobb biztonság előnye. Hozzátette, az intézkedésből igazán a kisiskolák profitáltak, amelyek a korábbi rendszerben magukra voltak hagyva.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite