2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonHoffmann Rózsa nem tapasztalt sztrájkhangulatot az iskolákban

KÉSZ-kerekasztal - Hoffmann Rózsa nem tapasztalt sztrájkhangulatot az iskolákban


Az oktatási államtitkár nem tapasztalt sztrájkhangulatot az iskolákban az elmúlt napokban, ugyanakkor riadalmat igen a pedagógus-szakszervezetek általa hamisnak tartott állításai miatt. Hoffmann Rózsa erről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének péntek esti, fővárosi rendezvényén beszélt az MTI kérdésére, ismét megerősítve: nem kész tény a pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztása.

Hoffmann Rózsa001

Hoffmann Rózsa azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e majd megállapodni a szakszervezetekkel, úgy fogalmazott: ha nem születik egyezség, az nem a kormányzat "kontójára lesz írható".

Az államtitkár azt mondta, hogy a megállapodás a pedagógus-szakszervezetek olvasatában azt jelenti: elvárják, hogy az ő akaratuk teljesüljön. Hozzátette, hogy ezért ezek a tárgyalások sokszor nehézkesek, a felek "elbeszélnek egymás mellett". Ezzel együtt az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy születik egyezség, mivel szerinte "a lehetetlent is meg kell kísérelni".

Kiemelte: a teljes pedagógustársadalom, a szülők és a gyerekek többmilliós tábora azt kívánja, hogy legyen tanítás, nevelés az iskolákban, és azt ne zavarja meg olyan sztrájk, amely "illuzórikus követeléseken alapszik". Megjegyezte: a Pedagógusok Szakszervezetétől megszokhatták, hogy az előszeretettel használ "nagy szavakat".

Hoffmann Rózsa arra utalva, hogy óriási adósságállományt kell törleszteni, azt mondta: ilyen körülmények között a pedagógus-szakszervezetek januártól érvényes béremelési követelése - tudomása szerint - nem lesz teljesíthető. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ebben nem ő a kompetens, hanem a nemzetgazdasági miniszter.

Az oktatási államtitkár ismét megerősítette: nem kész tény a pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztása. Megfogalmazása szerint az egy lehetséges forgatókönyv, az unió "zsarolási kísérletei" miatt produkálni kell bizonyos számokat. A kormány ugyanakkor tudatában van annak, hogy a számításai helyesek - közölte. Hozzátette: jó esélyt látnak arra, hogy az életpályamodell és a kapcsolódó változások életbe léphetnek 2013 szeptemberében.

Kitért arra, hogy ő a szakmai kérdések végigtárgyalásában lehet autentikus partner. Azt ugyanakkor szintén nem látja teljesíthetőnek, hogy elhalasszák a köznevelési törvény bevezetését.

Hoffmann Rózsa az elvégzett munkával elégedett, azt mondta, nem kis dolog ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas mennyiségű joganyagot megalkotni és előkészíteni az oktatási rendszerben várható változtatásokat. A törvényalkotás alatt "sok vihart kiálltak" - fogalmazott, és felidézte, hogy a köznevelési és a felsőoktatási törvényt végül nagy többséggel fogadta el a parlament.

Hozzátette, hogy elkészült az a törvény, amely az állami fenntartás alapjait, az átadás-átvétel feltételeit szabályozza majd.

Kérdésre válaszolva beszámolt még arról az elképzelésről, hogy emelnék a szakképzésben részt vevők számát, mert elég kevés a szakmunkás.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet politológusa arról beszélt, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint a 2010-es csaknem 50 százalékról mostanra 30-35 százalékra "mozdult el" a kormánypártok támogatása. A szükségszerű szerkezetátalakítások népszerűtlenek voltak, de ha most vasárnap lennének a választások, akkor azokon még mindig relatív előnnyel indulnának a jelenlegi kormánypártok - mondta.

Hozzátette, lehet, hogy a választók az átalakítások sok elemével elégedetlenek, de egyik ellenzéki párt, mozgalom sem tudja hitelesen megszólítani az elégedetlen, bizonytalan választópolgárokat, és alternatívát kínálni a Fidesz-KDNP politikájával szemben. Szerinte az ellenzéknek továbbra sincs hiteles miniszterelnök-jelöltje, és a 2014-es voksolás minden eddiginél jobban a lehetséges kormányfőjelöltek közötti választás lesz.

A politológus kitért arra, kérdés, hogy Bajnai Gordon mennyire tudja "felkavarni azt a politikai állóvizet", amely eddig szerinte a baloldalt és az ellenzéket jellemezte. Úgy véli, a volt kormányfő jelenleg nem a "civakodó baloldalt" akarja egyesíteni, hanem a bizonytalan szavazókat akarja első körben megszólítani. Külön kérdés, hogy később az MSZP beáll-e mögé, erre azonban érdemes felkészülni - jegyezte meg Fodor Csaba.

Lanczendorfer Erzsébet, a KDNP országgyűlési képviselője a szervezők nevében a program előtti sajtótájékoztatón kiemelte: nagy az érdeklődés a rendezvényeik iránt, minden gond, baj ellenére az emberek nem veszítették el a közélet iránti érdeklődésüket, hitelesnek tartják a KÉSZ kerekasztal-beszélgetéseit.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-10-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite