2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Választás 2010Hogyan tovább Magyarország?

Hogyan tovább Magyarország?


Orbán ViktorA Fidesz gazdasági tényfeltáró bizottságot hoz létre, amely külső szakértők bevonásával megkezdi a gazdaság átvilágítását - mondta Orbán Viktor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) "Hogyan tovább Magyarország?" című gazdaságpolitikai fórumán.


A Fidesz elnöke a gazdaságpolitikai fórumon aláhúzta, jelenleg nem ismerjük a gazdaság valós állapotát, holott erős és tartható költségvetés, adatok és tudásbázis nélkül felelős kormányprogramot nem lehet kiépíteni, mert az olyan, mintha "lottószelvényt töltenénk ki". Mint fogalmazott, ennek az "úttorlasznak az elhordásával" nem lehet várni, ezért a Fidesz létrehoz egy gazdasági tényfeltáró bizottságot, amelynek vezetője Varga Mihály volt pénzügyminiszter lesz.


Orbán Viktor reagált a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által összeállított hat pontra, amely célkitűzéseket és javaslatokat ad Magyarország gazdasági és társadalmi felemelkedéséért. Elmondta, a következő kormány vállalni tudja, hogy a vállalkozások adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére vagy ez alá csökkentik. A Fidesz híve annak, hogy szakmai és regionális tőketársaságok jöjjenek létre tőke- és kamattámogatással, állami részvétellel. A Fidesz elnöke megismételte, hogy megcélozzák a társadalom foglalkoztatás szerkezetének átalakítását 10 év alatt, azaz egy millió új munkahelyet hoznak létre, döntően a termelői szférában. Mint rámutatott, vállalható az is, hogy 2012-re a közbeszerzésekben a többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások ugyanolyan arányban lesznek nyertesek, mint a német és francia gazdaságban az ottani többségi tulajdonban lévő cégek.

A kis- és középvállalkozások fellendítésével kapcsolatban aláhúzta, elsőként aránymódosításra van szükség az európai uniós források esetében, a gazdasági és nem gazdasági célú beruházásoknál. Ezt követően a kis- és középvállalkozások irányába kell aránymódosítás. Az euró bevezetésének céldátumáról megjegyezte, a következő kormány számára szeretne szabad kezet hagyni abban, hogy ezt akkor nevezzék meg, ha már látható mikor reális a csatlakozás.

A Fidesz elnöke egy kérdés kapcsán, amely az örökösödési illetékre vonatkozott elmondta, szabályokat alkotnak az örökösödési rend, a szabad vagyon áthárítási jogának fenntartása érdekében. Mint fogalmazott ahol egyenes ági öröklésről van szó, az államnak nincs keresnivalója, nemcsak a vállalkozás, hanem senki esetében.

Orbán Viktor meglátása szerint jelenleg nem válság, hanem korszakos világgazdasági, világhatalmi átrendeződés az, amit átélünk. Magyarország helyzetét ebben az összefüggésrendszerben kell elhelyezni. Mint mondta, mindenki tudja, hazánk nagy bajban van. Sajátosságát az adja, hogy a gazdasági mellé politikai, kormányzati spekuláció társul.

Kifejtette, hogy egy erős vállalkozói világnak szüksége van egy erős kormányra, és fordítva, illetve mindkettőre szüksége van Magyarországnak. Az együttműködés azért is fontos, hogy elkerüljük, hogy Európa "szegényháza" legyünk. Hozzátette, hogy a sikeres gazdasági tevékenységhez nélkülözhetetlen a nyugalom és a kiszámíthatóság. Mindenki a biztonságos, és nem a mindent felforgató változásban érdekelt. Előbbinek alapja a tapasztalat és az erő, mert szélsőségességgel, radikalizmussal soha nem jöhet létre egy erős vállalkozói világ.

A Fidesz elnöke úgy látja, nem az alkotókedv hiányzik, ugyanakkor bizonyos tévképzeteket "félre kell gördíteni az útból". Merjük kimondani - húzta alá -, hogy lehetséges olyan bankrendszer, amely nem a spekulációt, hanem a gazdaságot, a termelő vállalkozásokat, és munkahelyteremtést finanszírozza. Lehet, olyan adórendszer, amely munkára ösztönöz és nem a törvények kijátszására, illetve van olyan közbeszerzési rendszer, amely előnyben részesíti a magyar vállalkozásokat.

Beszédében megemlítette, néhány éve gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a költségvetési számokat, manipulálja az adatokat. Ennek következményei, hogy az ország elvesztette hitelességét nemzetközi színtéren, kialakult a politikával szemben a bizalmatlanság, és nem tudhatjuk milyen a gazdaság valódi állapota. Ezért ki kell mondani, hogy a jövőben nem szabad a munkát és a termelést spekulációval kiváltani. Nem szabad hitelből jóléti kiadásokat finanszírozni, kiárusítani az ország erőforrásait, és valótlan számokkal manipulálni a költségvetést.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy a gazdaság talpra állítása a régi alapokon nem lehetséges. Magyarország egy közös nagy vállalkozás előtt áll. Cél az értékteremtő piacgazdaság állapotába eljutni, amely a munkaerő hozzáadott értékére épül.

Zárszavában aláhúzta, az elmúlt nyolc év a gyengék korszaka volt, itt az ideje, hogy az erősebbeké következzen. Hangsúlyozta, az ország nem állhat talpra a magyar vállalkozók nélkül, amely nemcsak felelősséget, hanem lehetőséget is jelent számukra.

2010-03-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite