2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonHogyan válasszuk ki, hol szeretnénk lakni? Útmutató első lakás vásárlóknak (X)

Hogyan válasszuk ki, hol szeretnénk lakni? Útmutató első lakás vásárlóknak (X)


Ha készen állsz életed első ingatlanának megvásárlására, akkor már biztosan felmerült benned a kérdés, hogy vajon melyik településen vagy városrészben szeretnéd megvásárolni első otthonodat. Az ingatlan elhelyezkedése nemcsak földrajzi szempontból fontos, ugyanis a közelben elérhető szolgáltatások és a közlekedési feltételek, valamint nem utolsó sorban az ár is fontos tényező leendő otthonunk helyszínének kiválasztásánál, ebben a döntésben szeretnének most segíteni az Ingatlantájoló szakértői.

ingatlantajolo


A lakókörnyezet típusa
Az első dolog, amit el kell döntened leendő otthonod helyének kiválasztásánál, hogy a belvárosban, valamelyik külvárosban, esetleg egy kisebb településen szeretnél-e ingatlant vásárolni. Ha fontos számodra, hogy minden szolgáltatás a közelben legyen, akkor egyértelmű, hogy a belváros számodra az ideális választás, de számolnod kell a forgalommal és a zajjal, esetleg zajos szomszédokkal is.


Míg ha inkább a csendes külvárosi lakást választod, akkor elképzelhető, hogy nem lesz minden szolgáltatás a közvetlen közeledben, lehet, hogy sokszor be kell majd utaznod a belvárosba, és az is elképzelhető, hogy buszmegálló sem lesz a közelben, vagy a busz csak nagyon ritkán jár majd.


Ha pedig teljes csendre és nyugalomra vágysz, akkor valamelyik kisebb település családi háza lesz számodra az ideális, ahol a közlekedés további nehézségeket okozhat, ezért jól gondold végig, hogy milyen lakókörnyezet jöhet nálad számításba.


Az ingatlan közvetlen környezete
A lakókörnyezet kiválasztásán túl a másik legfontosabb dolog, az ingatlan közvetlen környezetének kiválasztása, ugyanis egy városrészen belül is lehetnek családi házas, társasházas övezetek, vagy lakótelepek panellakásokkal, jobb vagy rosszabb közlekedési feltételek, forgalmasabb és csendesebb utcák.


Óvodák, iskolák

Amennyiben most vásárolod első lakásodat, még nem biztos, hogy van gyermeked, de elképzelhető, hogy nem sokára lesz, és mivel lakást hosszú távra vásárolsz, nemcsak a mostani igényeidet, hanem a jövőbeni igényeidet is figyelembe kell majd venned, így választásodat az is meghatározhatja, hogy van-e a közelben óvoda, iskola, illetve ha van, az megfelel-e az igényeidnek. Ha már jó előre elhatároztad, hogy melyik iskolába szeretnéd majd járatni a gyermekeidet, akkor érdemes az iskola közelében lakást keresned.


Megfizethetőség
Hiába szeretnél a legjobb környéken élni, ha nem engedheted meg magadnak. Ha tehát már felmérted igényeidet és kiválasztottad azokat a városrészeket, vagy településeket, melyek számodra a legmegfelelőbbek, akkor itt az ideje, hogy anyagi lehetőségeidet is felmérd, és ezek alapján válaszd ki azt a környéket, amely számodra megfizethető.

 

Gondolkodj hosszú távon
Ha sikerült kiválasztanod a számodra ideális környéket, akkor van még egy dolog, amit végig kell gondolnod, mégpedig az, hogy megfelelő lesz-e számodra ez a környék 10, 20, 30 év múlva is, addig ugyanis rengeteg változás történhet az életedben. Változhat a munkahelyed, így nem érdemes a munkahely közelében lakást keresned, gyerekeid születhetnek, márpedig kisgyerekekkel már teljesen mások lesznek az igényeid, mint most, így érdemes olyan lakókörnyezetet választanod, ahol hosszú távon is jól érzed majd magad.


Szerző: Gál Erika - Ingatlantájoló.hu

(X)

2015-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite