2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
NagyvilágHollande és Putyin feszült hangulatú sajtótájékoztatója

Hollande és Putyin feszült hangulatú sajtótájékoztatója


A francia elnök szerint a szíriai válság nem rendezhető Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül, az orosz államfő viszont ezzel nem ért egyet.

Francois Hollande

Francois Hollande és Vlagyimir Putyin a párizsi Elysée-palotában pénteken elköltött munkavacsorájukat követően nyilatkoztak. A két államfő először találkozott egymással, a közös sajtótájékoztatójuk nagyon feszült hangulatú volt.

"Bassár el-Aszad rezsimje elfogadhatatlan módon viselkedett. Ebből a helyzetből csak Bassár el-Aszad távozásával lehetséges kiút" - mondta a francia elnök, aki a szíriai államfő lemondását "a politikai átmenet előfeltételének" tekinti.

putyin

Ezt azonban orosz kollegája egyértelműen elutasította. "Ha eltávolítjuk a jelenlegi elnököt, azt gondolják, hogy teljes boldogság köszönt az országra?" - fogalmazott Putyin, aki szerint nem Bassár el-Aszad személye jelent problémát Szíriában, hanem az, hogy az ellenzéknél is fegyverek vannak. Ezért az orosz elnök szerint mindenekelőtt a polgárháború elkerülése és a béketeremtés a cél. Ebben Angela Merkel német kancellár után, aki ebéden fogadta az orosz elnököt, Hollande is egyetértett.


Amikor a francia újságírók többször is rákérdeztek, hogy szerinte Bassár el-Aszádnak nem kéne-e mégis távoznia a hatalomból, Putyin azt válaszolta, hogy "nem dönthetünk a szíriaiak helyett", majd arra hívta fel a figyelmet, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai vezető bukását követően káosz alakult ki Líbiában.


Az orosz elnök többször megismételte, hogy a szíriai konfliktusban nem jó megoldás az egyik fél mellett állást foglalni. Azt a kérdést, hogy hajlandó lenne-e most a szíriai elnököt fogadni, azzal utasította vissza, hogy Bassár el-Aszad többet járt Párizsban, mint Moszkvában. Erre a három hete elnökké választott Hollande azonnal közbeszólt, hogy arról ő nem tehet, az "egy másik korszakban volt".

ezo_banner

HIRDETÉS

Putyin az ENSZ Biztonsági Tanácsa által a szíriai rezsimmel szemben tervezett szankciókat illetően is kétségeit fejezte ki, miközben Hollande többször is szorgalmazta a büntetőintézkedéseket.

"Egyáltalán nem biztos, hogy a szankciók eredményre vezetnek" - hangsúlyozta Putyin, és megerősítette, hogy Kofi Annan béketervét támogatja. Véleménye szerint "kontraproduktív kijelenteni, hogy a misszió kudarcra van ítélve".

Oroszország az egyik utolsó szövetségese a csaknem teljesen elszigetelődött szíriai rezsimnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország korábban többször megakadályozott egy keményebb fellépést Damaszkusszal szemben. Merkelhez hasonlóan Hollande is arra szerette volta Putyin látogatását kihasználni, hogy meggyőzze arról: az húlai mészárlást követően tarthatatlan Moszkva álláspontja.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően a két államfő megállapodott abban, hogy "hamarosan" Moszkvában találkoznak újra. "Abban állapodtunk meg, hogy hamarosan egy kormányközi szemináriumon találkozunk a gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok megerősítésére" a két ország között - jelentette be a francia elnök. Hozzátette, hogy a szeminárium előtt "egy gazdasági és pénzügyi tanácsülést" is szerveznek, amelynek célja, hogy új impulzust adjon a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite