2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHollókőé lett a világörökségi vagyon

Hollókőé lett a világörökségi vagyon


Nógrád megye önkormányzata ingyenesen adta át Hollókő önkormányzatának a világörökségi település ófalui részében lévő ingatlanokat - ezt sajtótájékoztatón jelentették be a megállapodás aláírása után szerdán, Salgótarjánban.

Hollókő01


Becsó Zsolt (Fidesz), a megyei önkormányzat elnöke elmondta: kilenc ingatlan térítésmentes átadásáról van szó, ezek számviteli értéke 60 millió forint. Az eszmei érték ezt jóval meghaladja, hiszen ezek Magyarország egyetlen világörökségi falujában találhatók - tette hozzá. Közlése szerint a két testület évek óta közösen dolgozik egy Hollókőt érintő kiemelt turisztikai projekt előkészítésén, ennek terveit is térítésmentesen adják át a településnek.


Szabó Csaba (Fidesz), Hollókő polgármestere "aranybetűs ünnepnek" nevezte ezt a napot, és emlékeztetett arra: jó húsz éve vagyonmegosztáskor kapta meg az érintett ingatlanokat az akkori megyei önkormányzat, és bár azok a falu kezelésében maradtak, a falu azóta is azért harcolt, hogy ezeket vagyonilag is megkapják. Három udvar, valamint a Vár étterem, a Szövőház, két palóc üdülőház, egy diákszállás és a Bátki ház került a hollókői önkormányzat tulajdonába - utóbbi mézeskalácsból készült, kicsinyített mását Becsó Zsoltnak ajándékozta a sajtótájékoztatón a polgármester.


Szabó Csaba nagyon fontosnak nevezte a település egységének megőrzését. Mint mondta, gondolni is rossz arra, mi lett volna, ha ezeket valaki eladja, és több tulajdonos kezébe kerülnek az ingatlanok, hiszen a leglényegesebb, hogy megmaradjanak azok a funkciók, amelyeket a világörökségi lét is megkíván, és a település is szeretne. Ez év januárjával megszűnt a megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepe, vagyonuk pedig állami tulajdonba került, de a törvény lehetőséget adott kivételeket meghatározó megállapodásokra. Nógrád megyében - a hollókői vagyonátadás mellett - így került Salgótarján önkormányzatának tulajdonába a bányamúzeum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyásával.


Szabó Sándor, Nógrád megyei kormánybízott ezzel kapcsolatban azt mondta, a megyei önkormányzati elnök és a polgármester közös kérésére nem mondhatott nemet a kormányhivatal, mert azonnal felmérték, hogy az ingatlanok legjobb gazdája helyben lesz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite