2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHollókői Húsvéti Fesztivál 2015.

Hollókői Húsvéti Fesztivál 2015.

„Nő nem marad szárazon" 2015. április 4-6.

Hollókő

A rendezvénynek otthont adó Hollókő 1987. óta az UNESCO Világörökség része. A világon első faluként elnyert címet a XVII-XVIII. században kialakított falu, a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája miatt kapta meg, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő szelíd és harmonikus szimbiózisban fejlődött a természettel és napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település, melynek hagyományőrző lakói az épületek egy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. Mindemellett a világörökségi oltalom kiterjed a falu fölé magasodó középkori várra és az egészet körülölelő tájvédelmi körzetre.

A Hollókői Húsvéti Fesztivál már több mint 20 éve vonzza a világörökségi faluba a magyar és külföldi vendégeket egyaránt. A rendezvény a Palóc Húsvéti hagyományokat felelevenítve vonultatja fel a Palóc települések hagyományőrző együtteseit, népzenészeit, néptáncosait, népdalénekeseit és népi kismestereit. Hollókő tradicionális közösségében kiemelkedő helyet kaptak az egyházi ünnepek, melyekhez a szokások rendszere és az itt élők gazdag hiedelemvilága társult.

A Hollókői Húsvéti Fesztivál a tavasz első rendezvénye, mely a szakrális hagyományok mellett a palóc néphagyományokat mutatja be, adja tovább és ezáltal tartja életben hazánk egyetlen világörökségi falujában. A rendezvény népszerűségét alapul véve, a térben és időben kiterjesztett, háromnapos rendezvénysorozattá duzzasztott esemény olyan elemekkel bővül, amely szorosan kapcsolódik Húsvét misztériumához, ugyanakkor újszerű élményt nyújt a látogatónak. Mindemellett a húsvét elmaradhatatlan része a kútvízzel történő locsolás, mely népszokás a rendezvény által mindmáig életben tartott népszokása a településnek.

Hollókő01


Az előző évnek megfelelően 2015-ben is szeretnénk kiterjeszteni a rendezvényt a Hollókői Vár területére is, így egy jegy megvásárlásával az egész település látnivalóját ingyenesen megnyitjuk a látogatók részére. Ez a település összes múzeumát, kiállítóhelyét és a várat is tartalmazza, melyek önmagunkban is nagy értéket jelentenek, hiszen a 2014-ben megvalósuló kiemelt turisztikai beruházásunk („Próbáljon szerencsét Hollókőn") keretében létrejövő látványelemek (sajtház, helyi kalácsos, táncház, palóc műhely, palóc játszóház, guzsalyas, stb.) is ekkor mutatkoznak be a nagyközönségnek teljes valójukban. Emellett a rendezvény fellépői közé szeretnénk beépíteni a magyarországi népzenét újragondoló, népszerű együttesek koncertjeit is. Ezzel az újdonsággal egyben egy szélesebb célcsoportot is el kívánunk érni: a fiatal felnőtt budapesti, friss kulturális szórakozásra nyitott jelentős réteget.

A Hollókői Húsvéti Fesztivál egyben egy olyan népművészeti fesztivál, ahol különböző népi művészetek képviselői is részt vesznek, kiemelten a tojásdíszítők, illetve a fafaragók - hiszen nagy hagyománya van ennek Palócföldön. 2015-ben a Hollókői Húsvéti Fesztiválon részeként megrendezzük a magyarországi hungarikumok találkozóját, továbbá a tojásdíszítőknek is kiemelt teret szeretnénk biztosítani egy udvarban, hogy népi művészetüket minél szélesebb körben be tudják mutatni. Nem feledkezünk természetesen el a hollókői asszonyokról sem, akik a Hollókői Udvarban mutatják be kézi hímzéseiket, szövéseiket is.

A rendezvény Hollókő Ófalujában és a Hollókői Várban kerül megrendezésre. Kiemelt helyszín ezen belül is az Ófalu elején található szabadtéri színpad, mely a színpadi előadásoknak és koncerteknek ad helyszínt. A szabadtéri színpad 100m2-es és színpadfedéssel fog rendelkezni az időjárási körülmények kivédésére. Ezen kívül az Ófaluban a templom jelenti a másik kiemelt helyszínt, mely az ünnepi szentmiséknek ad otthont, illetve ez lesz a húsvéti körmenet központja is. A húsvét másik jellemző hagyománya a locsolkodás is az Ófaluban kap helyet, ezen belül is a templom előtti téren várható leggyakrabban. Ennek megfelelően a helyszínül szolgáló terek egyben a település legjellemzőbb pontjai is, mely szintén a rendezvény színvonalát emeli.

 


A Fesztivál a település legnagyobb rendezvénye, melyre közel 10-15 000 ember látogat el minden évben húsvét vasárnap és hétfőn. A rendezvény Palócföldi hagyományőrzők, néptáncosok népdalénekesek bemutatkozásának ad lehetőséget - bemutatva a térség népszokásait és húsvéthoz kapcsolódó hagyományait. A rendezvényen a két nap alatt közel 100 fellépő vesz részt - akik nagy részében állandó részvevői a rendezvénynek. Mindemellett a rendezvény kiegészítéseként népi iparművészeti vásár és- népi kismesterségek bemutatója zajlik. A településen a Húsvéti fesztivál igazi közösségformáló rendezvény, hiszen ilyenkor a falu apraja nagyja népviseletet ölt és valamilyen módon részt vállal a rendezvényszervezésben.
2015-ben is a Hollókői Húsvéti Fesztivált három naposra tervezzük (2015. április 4-6.). Mindhárom nap a település összes múzeuma, kiállítóhelye és a vár is ingyenesen látogatható a központi jegy megvásárlásával, ami egyben a parkolójegyet is magában foglalja. A szombati napot a gasztronómiai jegyében rendezzük meg, hiszen ekkor készül a húsvéti sonka is. Emellett Palócföld híres gasztronómiai rendezvényeinek szeretnénk otthont biztosítani a mi rendezvényünkön, így színesítve azt és megadva nekik a lehetőséget a szélesebb körben való bemutatkozásra, illetve a nyári rendezvényeikhez népszerűsítésre. A szombati napon a feltámadási szentmise után Herczku Ági és a Banda szórakoztatja a vendégeket. Húsvét vasárnap és hétfőn a programok a délelőtti húsvéti szentmisével és vasárnap a körmenettel kezdődik a program, majd az Ófalu egész területén folytatódik. Itt népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik locsolkodnak és bemutatják húsvéti hagyományainkat. A szabadtéri színpadon palócföldi néptáncosok és helyi néptáncosokon bemutatkozásán kívül koncertekkel színesítjük a programot.

 

Tervezett részletes program

2015.04.04. Nagyszombat
A rendezvény szombati napján egy nagy gasztronómiai eseményt szeretnénk megvalósítani, mely a palóc vidék legjelentősebb gasztronómia rendezvényeinek egy helyen való megjelenítését jelenti. Ezzel a mi rendezvényünk is színesedik és egyben a nyári, más palóc településeken megvalósuló rendezvények népszerűsítésére is sor kerül, így erősítve a palóc identitást és az együttműködés.
Emellett a hollókőiek a húsvéti sonka készítés rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. A gasztronómiai élményeknek az Ófalu különböző udvarai adnak helyet, ezzel is színesítve és élővé téve az egész fesztivál helyszínét. A vendégségbe érkező települések elhozzák hagyományőrzőiket, akik szintén a saját udvarukon szórakoztatják a nagyérdeműt. A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2015. során a magyarországi hungarikumot is vendégül szeretnénk látni, hiszen nincs is ennél jobb alkalom a közös bemutatkozásra.
A délután öt órakor kezdődő szentmise végeztével megszólalnak a harangok, amivel a húsvéti böjtnek hivatalosan is vége. A szentmisén részt vesznek a települések hagyományőrzői is, ezzel is színesítve már a szombati Istentiszteletet. A szentmisét követően a szabadtéri színpadunkon folytatódik tovább a program, ahol Herczku Ági és a Banda élő koncertjét élvezhetjük az esti órákig. A koncert után térzenével zárul a program!

11.00: Megnyitó
11-17.00: Folyamatos gasztronómiai és hagyományőrző programok és a hungarikumok bemutatkozása az Ófalu udvaraiban
17.00: Nagyszombati Szentmise
18.00 Herczku Ági és a Banda koncertje
20.00 Térzene

 

 

2015.04.05-06. Húsvét Vasárnap és Hétfő
Húsvét vasárnap és hétfőn a programok a délelőtti húsvéti szentmisével és vasárnap a körmenettel kezdődik, majd az Ófalu egész területén folytatódik. Itt népviseletbe öltözött helyiek és néptáncosok töltik meg az utcákat, akik locsolkodnak és bemutatják hagyományaikat. A részt vevők átélhetik, hogy milyen is lehetett egy húsvéti ünnep a XX. század elejei Hollókőn. A fafaragó és tojásdíszítő találkozóval, kézműves vásárral és a hungarikumok bemutatkozásával, népi játszótérrel is színesített Ófalu utcák teljesen magával tudják ragadni az idelátogató kicsiket és nagyokat. Idén először az idelátogatók majd ellátogathatnak a Kerekes Band udvarral is! A szabadtéri színpadon a programok kora délután kezdődnek a Hollókőiek bemutatkozásával és a palócföldi néptáncosok produkcióival. 2015-ben is meg kívánjuk hirdetni a Hollókő Locsolkodója címet, melyet különböző játékos feladatok teljesítésével nyerhet el az arra illetékes látogató. A továbbiakban pedig a zenéé lesz a főszerep, hiszen népzenei illetve modern folk előadókat köszönthetünk Hollókőn! A világzenei színpadokon is nagy sikerrel helyt álló produkciók vendégül látásával szeretnénk a rendezvényt kiszélesíteni és új célközönségnek is vonzóvá tenni a rendezvényt és azon keresztül településünket.


Húsvét Vasárnap - 2015. április 5.
Hollókő Ófalu bejárati színpad
11.00 Megnyitó, Hollókő bemutatkozik
11.45 Mikszáth és Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15 Folt zenekar muzsikál
12.30 Nógrád Táncegyüttes fellépése
13.00 Vásári gólyalábasok bemutatója
13.30 Ferenczi György és a Rackajam fellépése
14.30 Palóc mesemondó mesél
15.00 Vásári gólyalábasok bemutatója
17.00 Fonó Zenekar koncert


Húsvét Hétfő - 2015. április 6.
Hollókő Ófalu bejárati színpad
11.00 Megnyitó, Hollókő bemutatkozik
11.45 Mikszáth és Iglice Táncegyüttes fellépése
12.15Folt zenekar muzsikál
12.30Nógrád Táncegyüttes fellépése
13.00 Palóc mesemondó mesél
13.30Szabó Balázs Bandájakoncert
14.30 Hollókő locsolkodója verseny
15.30 Kerekes Band koncert


A szervezők a műsorváltozás jogát mindhárom nap esetén fenntartják!

 

Forrás: Nógrád24.hu

2015-03-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite