2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Holnapig meg kell választani a helyi választási bizottsági tagokat

Holnapig meg kell választani a helyi választási bizottsági tagokat


voks1A jogszabály szerint legkésőbb az októberi önkormányzati választás előtti 42. napon - azaz most vasárnap - meg kell választani a helyi választási bizottságokat. A települések túlnyomó többségében ennek már eleget tettek.


A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.


A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán ötféle választási bizottság működik: minden szavazókörben (kivéve az egy szavazókörös településeken, mivel ott helyi választási bizottság működik) van szavazatszámláló bizottság, vagyis közel 11 ezer működik majd az októberi önkormányzati választáson.
Minden településen - összesen 3.176-on - működik helyi választási bizottság, a 19 megyében területi választási bizottság, a fővárosban pedig Fővárosi Választási Bizottság működik. Mindezek mellett működik az Országos Választási Bizottság (OVB) is, országos hatáskörrel.


A szavazatszámláló bizottság három választott tagból áll, akiket a települési önkormányzat képviselő-testülete még az országgyűlési választás idején választott meg.
A helyi választási bizottság (hvb) legalább három választott tagból áll, de az egy szavazókörrel rendelkező településeken öttagú hvb-t kell választani akkor is, ha ott kisebbségi önkormányzati választásra kerül sor és emiatt kisebbségi szavazókört is létre kell hozni. A tagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete választja meg az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon, azaz most vasárnap.
A területi választási bizottság három tagját a megyei (a Fővárosi Választási Bizottság esetében a fővárosi) közgyűlés választotta meg az országgyűlési választásokat megelőzően.


A jogszabály szerint az Országos Választási Bizottság öt tagját és póttagját szintén legkésőbb az önkormányzati választást megelőző 42. napon kell megválasztani, ennek az előírásnak az Országgyűlés jóval a határidő letelte előtt, július 22-én eleget tett.


A választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezet, illetve a független jelölt bízza meg.
A szavazatszámláló bizottságba az egyéni képviselőjelöltet, polgármester-jelöltet, listát állító jelölő szervezet valamint a független jelölt, a hvb-be az egyéni képviselőjelöltet, polgármester-jelöltet állító jelölő szervezet, valamint a független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben (megyében/fővárosban) listát állító jelölő szervezet küldhet delegáltat. Az OVB-be az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt küldhet delegáltat az önkormányzati választás idején. (A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek a jelölés, illetőleg a listaállítás szerinti választási bizottságba közösen bízhatnak meg egy tagot.)


A választási bizottságok megbízott tagjait legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottság elnökénél.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite