2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHóolvadás: homokzsákokkal védik a házakat Nógrádban

Hóolvadás: homokzsákokkal védik a házakat Nógrádban


hóolvadásA Nógrád megyei Szarvasgedén homokzsákokat szállítanak a főút melletti házak védelmére, mert a hóolvadás miatt kiönthet a Szuha patak - mondta a polgármester.


Kovács Ottó Béla (független) elmondta: jelenleg tizenkét ember végzi a munkát, a Kossuth út portáihoz hordják a homokzsákokat, mert arra számítanak, hogy kiönt a Szuha patak, amely a közeli Csécse és Ecseg községnél még mindig telítődik. Ha még 30 centimétert emelkedik a vízszint, a patak kilép a medréből - tette hozzá.


A Cserhát déli lejtőin olvadó hó miatt öt szakaszon vízátfolyások is nehezítik a közlekedést Szarvasgedén - mondta a polgármester. Szeberényi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának diszpécsere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a megyében mindenütt olvad a hó. Járhatatlan út nincs, a főutak vizesek, a mellékutak latyakosak.


Mindeközben a Zala megyei Liszón is homokzsákokkal veszik körül a házakat, mert a hirtelen jött olvadás következtében az egy kilométerre lévő árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit - mondta Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense.


Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több házban is 30-40 centiméteres víz áll, az épületekhez vezető hidakat is elmosta a víz. Az utcán csak gumicsizmában lehet közlekedni, a falu környékén a fenyvesek és a szántóföldek is vízben állnak.
Novák Csaba polgármester (független) az MTI kérdésére elmondta; a napokban leesett nagy mennyiségű, 45 milliméteres csapadék, majd a hirtelen elolvadt hó miatt három-négy ház van veszélyben. A településtől egy kilométerre lévő víztározó nem bírta el a csapadékmennyiséget, kiöntött. Az állam tulajdonában lévő árkok nincsenek megfelelően kitisztítva, ezért azok nem tudták elvezetni a vizet, s a hordalék is lerakódott a közterületeken.


A polgármester szólt arról is, hogy a szeptemberi esőzés után hirtelen jött áradás miatt a falunak ugyanezt a részét mosta el a víz, amelyre hatvan éve nem volt példa a településen. Az elöntést szeptemberben is az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, s a gátján átbukott vizet a liszói patak nem tudta elvezetni.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite