2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedHorrorforgatóköny: egy svájci frank egy euró, vagyis 265 forint

Horrorforgatóköny: egy svájci frank egy euró, vagyis 265 forint


Fájdalmas prognózissal rukkolt elő a svájci kormány és az ottani exportszövetség: a frank szerintük akár az euróval megegyező szintre erősödhet a közeljövőben.

svájci frank


Az közös európai pénz gyengülése a görög, a portugál, az ír és a spanyol adósságválság miatt csakugyan kódolva van. Ebben a helyzetben a befektetők számára a logikus menekülési utat a dollár mellett a svájci frank vásárlások jelentik, amelyek tovább erősítik az alpesi devizát. A frank izmosodását fékezheti az Európai Központi Banktól a jövő hónapra egyre többek által várt kamatemelés, ami értelemszerűen az euró erősödését hozná.


Eközben többen számítanak a svájci jegybank kamatemelésére is, ami drágíthatná a frankot, a versenyképesség romlása miatt tönkre menetellel és elbocsátásokkal fenyegetné a az exportra termelő, illetve a turizmusból élő svájci cégeket. Ha egy euró egy frankot érne, akkor a kivitel szűkülése miatt több ezer cég települne külföldre, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járna - vélik svájci ipari szakértők.


Töretlen a frankerősödés, de valószínűtlen a paritás az euróval


Mivel az eurózóna adósságválsága rövid távon nem kezelhető és a frank erősödése nem csupán a helvét gazdaság szereplőinek okoz fejtörést, hanem a magyar devizahiteleseknek is. Ők azonban a legfrissebb elemzések szerint most fellélegezhetnek. Abban mindenki egyetért, hogy az alpesi deviza túlzott erősödésének a berni jegybank mindenképpen gátat vetne, még ha folyamatosan hangsúlyozza is, hogy szűkek a devizatartalékai, vagyis nem tud akkora mennyiségű eurót felvásárolni, amivel érdemben gyengítené a frankot és segítene feljebb tornászni a közös európai fizetőeszköz árfolyamát.


A legvalószínűbb forgatókönyvnek most a szakértők szerint az látszik, hogy a svájci jegybank a jövő héten nem nyúl a kamathoz, viszont az Európai Központi Bank júliusban a pénz drágítására szánja el magát. A Napi Gazdaság által idézett elemzők az egy hónappal korábbi előrejelzésekhez képest ugyanis lefelé módosították az euró/frank keresztárfolyamra gondolt céláraikat.Egy hónapos távlatban 1,285-ről 1,247-re csökkent az elemzők konszenzusa, egy év múlva azonban már 1,346 lehet a keresztárfolyam szerintük.


Figyelembe véve, hogy az euró/forint esetében ráadásul 266 forintról felfelé, 268 forintra módosították várakozásaikat a szakértők, ez a frank/forint keresztárfolyamában 215 forintos értéket jelenthet, ami nincs messze a jelenlegi piaci ártól. Egy év múlva azonban a 264 forintos eurócélárat figyelembe véve már csak 197 forint lehet a frank árfolyama. Ez ugyan jó hír, azonban akik 180 forint körül fixálják a frankhitelüket, még ebben az esetben is azzal kell számolniuk, hogy három és fél év múlva jelentős többletteher rakódik rájuk - számolnak a szakértők.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite