2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
ItthonHőség - Az Országos Mentőszolgálat ismét a veszélyekre figyelmeztet

Hőség - Az Országos Mentőszolgálat ismét a veszélyekre figyelmeztet


A nagy melegre való tekintettel az Országos Mentőszolgálat ismét felhívta a figyelmet a hőség okozta, illetve a vízpartokon lehetséges veszélyekre. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt hőségriasztást rendelt el, ez pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól.

hőség001

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: a nagy melegben az autóvezetők nehezebben koncentrálnak, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van - írta, hozzátéve: aki teheti, az a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

A szóvivő kiemelte, hogy nagy melegben fontos a megfelelő folyadékpótlás, s lehetőleg ne cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát igyunk. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.

Győrfi Pál hangsúlyozta, ájulásos rosszullét esetén a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

A mentőszolgálat a vízparton enyhülést keresők figyelmét ismét felhívta arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyesek lehetnek. A kisgyermekek számára viszont még a felfújható kerti medencék is veszélyt jelenthetnek - tette hozzá a szóvivő.

Arra figyelmeztetett, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, s fejesugrás előtt mindenki ellenőrizze a vízmélységet. Kitért arra: a hőség felerősíti az elfogyasztott alkohol hatását, így fürdőzés közben fennállhat a fulladás veszélye.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite