2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
ItthonHőségriadó van érvényben az egész országban

Hőségriadó van érvényben az egész országban


Elrendelte a másodfokú hőségriasztást az ÁNTSZ, a 30 fok fölötti hőmérséklet mellet további veszélyt jelent az egészségre a magas UVB-sugárzás is.

kánikula


Az egész ország területére másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos hétfőn. Paller Judit főigazgató-helyettes indoklása szerint hétfőtől a hétvégéig a napi középhőmérséklet az országban 25-27 Celsius-fok között valószínű, keddtől pedig több helyen - például a nagyvárosokban - ennél magasabb, 27 fok feletti átlaghőmérséklet várható több napon át.


Magas az UVB-sugárzás is, a 7,5-es index extrém mértékben erős sugárzást jelent, a bőr ilyenkor védekezés nélkül már 10-15 perc alatt leéghet. A szabadtéren dolgozóknak óránként 10-15 perces pihenőidőt kell biztosítani, illetve korlátlan mennyiségben kell biztosítani számukra 14-16 fokos, hűsítő folyadékot. A meleg a gyerekeket, időseket és beteg embereket viseli meg leginkább.


Enyhülés a hétvégén lehet, ennek mértéke és területi kiterjedése


meglehetősen bizonytalan - tudta meg a hirado.hu az Országs Meteorológiai Szolgálattól. Ma főként délután, este helyenként zivatar alakul ki, amelyet viharos széllökés, jégeső, illetve lokálisan jelentős mennyiségű csapadék kísérhet. Az éjszaka második felére minimálisra csökken a zivatarok valószínűsége.
Fontos, hogy folyamatosan igyunk folyadékot a nagy melegben, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit. A szakemberek csapvizet, buborékmentes ásványvizet, langyos teát vagy cukormentes limonádét javasolnak. Ha ugyanis alkoholos, koffeintartalmú vagy cukrozott italokkal próbáljuk csillapítani a szomjunkat, akkor pont az ellenkező hatást érjük el. A folyadék ugyanis gyorsabban távozik a szervezetünkből, ráadásul a hideg italok gyomorgörcsöt is okozhatnak.


A nem megfelelő étkezés is rosszulléthez vezethet a nagy hőségben. Az életmód szakértő szerint ilyenkor kerülni kell a nehéz, zsíros ételeket. Használjuk ki, hogy most van szezonja a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Együnk sok salátát, gyümölcsöt, rántás nélküli főzeléket, a húsoknál pedig válasszuk inkább a halat és a szárnyasokat, lehetőleg roston vagy grillezve.


Ha nincs légkondicionáló, a forró napokon úgy hűsíthetjük lakásunkat, ha hajnalban kiszellőztetünk, majd behúzzuk a függönyt, leengedjük a redőnyt, az ablakot pedig résnyire nyitva hagyjuk, hogy járjon a levegő. Ezen kívül a kádat és a mosogatót is teleengedhetjük hideg vízzel, ettől pár fokot csökken a hőmérséklet a lakásban. Fontos, hogy a melegben zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn, törlőkendővel hűsítsük magunkat. A déli órákban ne menjünk a napra, ha a szabadban vagyunk, akkor keressük az árnyékos helyeket, és viseljünk szellős ruhát és kalapot.


Sok vízre és árnyékos, hűs helyre van szükségük a háziállatoknak a hirtelen jött júliusi kánikulában - figyelmeztettek állatvédők az MTI-hez eljuttatott közleményükben. A nagy melegben a tűző napon láncon tartott kutyák rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, ami akár végzetes is lehet számukra. A gazdák felelősséggel tartoznak állataikért, gondatlanságuk ilyen esetben akár kétévi szabadságvesztéssel is büntethető.

Szükséges a háziállatok gyakori itatása és bundájuk megnedvesítése - hangsúlyozta az Orpheus Állatvédő Egyesület. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy még véletlenül se hagyja senki a gépjárműben a háziállatát, mivel az autó belseje akár hatvan fokosra is felhevülhet. Az állatvédők szerint a bajra utal, ha egy állat erősen liheg, nyelve állandóan kilóg és színe sötétebb a megszokottnál. Ilyen esetben tanácsuk szerint gyors folyadékpótlással és állatorvosi beavatkozással lehet segíteni a napszúrást kapott állaton.


A napi áramfelhasználás 6000 megawatt körül tetőzött hétfőn a légkondicionálók használata miatt, de van elegendő tartalék a villamos energia rendszerben - tájékoztatta a Mavir hétfőn délben az MTI-t. A közlemény idézi Tari Gábort, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a magas importnak is köszönhetően 2000 megawatt tartalék áll rendelkezésre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite