2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHosszú évek tartozásának rendezése

Hosszú évek tartozásának rendezése


A nemrégiben elkészült két védőnői tanácsadóban összesen hét szakember dolgozik majd. A helyiséget használó védőnők és az ellátást biztosító intézmény, vagyis az Egészségügyi- Szociális Központ igazgatója jelenlétében avatta fel Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester és a körzet képviselője, Fenyvesi Gábor, a Besztercén elkészült védőnői tanácsadót december 14-én délután.

v_st


Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a területi védőnői ellátást és az iskola védőnői feladatokat Salgótarján Megyei Jogú Város Egészségügyi- Szociális Központ szervezésében működteti.


A városban jelenleg 10 területi és 7 iskola védőnői körzet található. A területi védőnői szolgálatok közül egyes szolgálatok több mint egy évtizede ideiglenes, évente módosított, mindig a tárgyév végéig terjedő időtartamú működési engedéllyel rendelkeztek a szakmai jogszabályban meghatározott tárgyi feltételek, a védőnői tanácsadó hiánya miatt. Ezen szolgálatok ellátása hosszú évek óta a házi gyermekorvosok rendelőjében történt az Egészségügyi- Szociális Központ és az érintett házi gyermekorvosok között létrejött bérleti szerződések alapján.


Az önkormányzat az elmúlt évek során folyamatosan kereste a védőnői tanácsadók kialakításának lehetőségeit. Ez év tavaszán egyeztetéseket folytattunk a Salgó - Vagyon Kft-vel a védőnői szolgáltatás ellátását biztosító ingatlan vonatkozásában. A Salgótarján Medves krt. 57. sz. alatti társasházban található ingatlan védőnői tanácsadóvá alakításához az ÁNTSZ, mint a működési engedélyt kiadó hatóság is hozzájárult, ezenkívül a társasház lakói is beleegyezésüket adták - mondta el a folyamatról Peleskei-Balázs Rita, az Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója.

v_st01


A Beszterce-lakótelepi ingatlanban a 2-3. sz. területi védőnői körzet védőnői kapnak helyet. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat kereste a megoldást egy városközponti védőnői tanácsadó kialakítására is, ahol további, három védőnő végezhetné munkáját. Így került sor az Ady Endre út 1. sz. alatt lévő épületben egy már meglévő védőnői tanácsadón túl további tanácsadó helyiség, illetve munkaszoba kialakítására. Ennek eredményeként az Ady Endre út 1.sz. alatt, 2011. január 1-jétől 2 védőnői tanácsadóban összesen 5 védőnő látja el majd hivatását. A kialakítás önkormányzati tulajdonú ingatlanban, az Egészségügyi- Szociális Központ működtetése alá tartozó Anyatejgyűjtő Állomás helyiségében, valamint védőnői munkaszobában valósult meg. Az említett Anyatejgyűjtő Állomás azonban továbbra is elérhető, megváltozott címen, a Füleki út 41. sz. alatt található épületben.


A védőnői tanácsadók kialakításával nemcsak egy több mint egy évtizede húzódó probléma megoldása sikerült, hanem költségkímélőbb működtetés is megvalósulhat - tudtuk meg az igazgatótól.


Székyné dr. Sztrémi Melinda a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon örül a tanácsadók kialakításának, hosszú évek tartozását rendezi ezzel az önkormányzat. A jövőben szeretné, ha minél több gyermek és szülei vehetnék igénybe a védőnői tanácsadói szolgáltatást.

 

Nógrád24.hu

2010-12-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite