2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonHosszú várakozásra kell számítani az utakon - félpályás útlezárások országszerte

Hosszú várakozásra kell számítani az utakon - félpályás útlezárások országszerte


A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen. Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárásokkal tiltakoznak az ország 40 pontján.

útlezárás01


Forgalomlassítás Csongrád, Zala és Borsod megyében


Szerda reggel 7 órától Csongrád, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.


Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán. Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.


Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat. Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre.


Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.


Hivatásos rendőrök alig vannak


Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.


Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.


Balázs Sándor, a Független Rendőrszakszervezet megyei elnöke az MTI-nek elmondta: terveik szerint a demonstrálók napközben többször is cserélődnek, így csütörtök reggel hét óráig folyamatos lesz jelenlétük az utakon. A forgalom irányítását rendőrök segítik.


Hajdú-Bihar, Győr-Moson megye


Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették a távirati iroda tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.


Hajdú-Bihar megyében hat helyszínen, mintegy 150 gépkocsival kezdődött meg a félpályás demonstráció. Debrecen és Bocskaikert között a 4-es számú főúton már reggel negyed nyolcra kilométeres kocsisorok alakultak ki, de az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója.


Számítottunk arra, hogy néhányan dudaszóval jelzik majd nemtetszésüket a forgalomlassítás miatt, de ezt eddig nem tapasztaltuk - mondta Kiss János, a Független Rendőrszakszervezet hajdúhadházi szervezetének tagja, a helyszíni demonstráció főkoordinátora.


"Hol vagytok most tábornok urak?"


A Debrecen és Bocskaikert közötti útszakaszon egyébként mintegy 40 gépkocsival demonstrálnak. A kocsikon nemzeti lobogókat, szakszervezeti zászlókat és egy árpádsávos zászlót látott az MTI tudósítója. Folyamatosan működtetnek egy szirénát is a demonstrálók, az egyik transzparensen pedig az olvasható: "Hol vagytok most tábornok urak?".


A 4-es főúton Bocskaikert mellett Hajdúszoboszló és Püspökladány térségében, a 47-es számú úton Debrecen és Mikepércs, a 42-es úton Mezőpeterd határában, a 471-es úton pedig a Debrecen közeli Dombos-tanyánál van félpályás útlezárás. Bár - mint azt elmondták - a demonstrációra 24 órás engedélyük van, a közlekedés biztonsága érdekében több helyszínen este hét órakor befejezik a megmozdulást.


Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os úton demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. Mosonmagyaróvár határában reggel 8 órakor tucatnyian vettek részt a forgalomlassító akcióban. Csorba Dezső szervező közlése szerint várhatóan este 7 óráig tart a megmozdulás, és arra számítanak, hogy nap közben többen csatlakoznak hozzájuk.


Veszprém megyében kilenc helyszínen


Veszprém megyében összesen kilenc helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A rendőrség által engedélyezett helyszíneken reggel 7-kor megkezdődött a tiltakozók felvonulása, és a terveik szerint este 7-ig tart - közölték a szervezők szerdán reggel az MTI-vel. A Liga Szakszervezetek felhívásához a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) csatlakozott.


Hartmann Istvánnak, az FRSZ közép-dunántúli régióelnökének tájékoztatása szerint lezárták a 84-es főút Sümeg és Ukk közötti szakaszán a fél pályát, Pápán pedig a 83-as főút elkerülő szakaszán. Veszprémben a 82-es főút Zirc felé vezető fél oldalát foglalták el Gyulafirátótig. A 8-as főúton az Ajka-Bakonygyepesnél Devecser felé vezető oldalon sorakoztak fel a résztvevők.


Oláh József, a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezetének elnöke elmondta, csaknem 150 autós résztvevő jelezte előzetesen a forgalomlassító akcióban való részvételt, de ennél várhatóan többen csatlakoznak majd hozzájuk napközben. Hozzátette: a rendőrség által engedélyezett keretet nem lépik túl, s ügyelnek arra, hogy a közlekedők biztonságát ne veszélyeztessék. Veszprémben öt helyszínen zárták le a fél pályát: a Házgyári úton, a Petőfi Színház előtt, az Almádi úton, a Jutasi úton és a Balaton pláza előtt a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását este 7 óráig.


A 2-es főúton is


Reggel negyed 8-kor zárták le a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát a főváros és Pest megye közigazgatási határánál. Kovács György szervező a helyszínen szintén azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani. A Váci út végén kialakított félpályás útlezárás az országos szakszervezeti demonstráció része; az előző napi tájékoztatás szerint az ország negyven pontján lehet hasonló akciókra számítani. A forgalomlassító útlezárásokat a Független Rendőr Szakszervezet szervezi, ezzel kívánnak nyomatékot adni követeléseiknek.


A lezárás után nem sokkal már torlódás alakult ki a 2-es főúton; a szervezők a forgalmat váltakozva engedik Budapest, illetve Dunakeszi irányába az egy sávosra szűkített útszakaszon.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-06-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite