2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonHucul csikó a fővárosi állatkertben

Hucul csikó a fővárosi állatkertben

A "Kárpátok pónijának" is nevezett hucul csikó cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

 

hucul


A parasztudvarban látható kiscsikó június 9-én született - közölte az intézmény szerdán.

Az aránylag kis termetű, szívós, eredetileg hegyi terepen használt hátas, málhás és fogatos ló az Északkeleti-Kárpátok mentén alakult ki. Nevét a hucul népről kapta, amely a fajta eredeti tenyésztője lehetett. A Bukovina, Galícia és a történelmi Magyarország határterületén élő népek egyaránt használták. A fajta szervezett tenyésztése az 1700-as évek végén kezdődött, a lucsinai és a radautzi huculménes különösen híres volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a magyarországi állomány tenyésztési központja Turjaremetén és Bántapusztán volt a Honvédség felügyelete alatt.

A második világháborúban az állomány részben elpusztult, részben szétszóródott, így a hazai huculpopuláció csaknem teljesen elveszett. Az 1960-as években Anghi Csaba, a Fővárosi Állat- és Növénykert akkori főigazgatója összegyűjtötte a még fellelhető állatokat. Az akkor alapított ménes jelenleg Jósvafő közelében él a fővárosi állatkert és az Aggteleki Nemzeti Park együttműködésének köszönhetően.

A megállapodás része, hogy a ménesből egy-egy kanca rendszeresen az állatkertben vendégeskedik, hogy a látogatók megismerhessék ezt a különleges lófajtát. Az állatkerti bemutatásra mindig vemhes kancát választanak ki, hogy a kiscsikó Budapesten jöjjön a világra.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite