2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Zöld zónaHullámokat keltve vadászik fókára az orka

Hullámokat keltve vadászik fókára az orka


A BBC forgatócsoportjának sikerült lefilmeznie, amint a kardszárnyú delfinek együttműködnek, hogy minél nagyobb hullámokat keltve fóka áldozatukat belemossák a vízbe.

orka

Az orkának és - hibásan - gyilkos bálnának is nevezett tengeri ragadozók a BBC honlapján látható felvételen éppen egy Weddell-fókát szemelnek ki áldozatul, amelyik egy kisebb jégtáblán pihen. Közösen olyan hullámokat keltenek az orkák, hogy a fóka végül nem tud fennmaradni a jégtáblán, és támadói közé esik a vízbe.

A forgatócsoporthoz kutatók is csatlakoztak, akik szerint a felvétel különleges betekintést nyújt az orkák életébe. Az epizódot a BBC Megfagyott bolygó (Frozen Planet) című dokumentumfilmjéhez vette fel a stáb.

Azt, ahogyan a kardszárnyú delfin hullámokkal lemossa jégtáblájáról a zsákmánynak kiszemelt fókát, már az 1970-es években megfigyelték és leírták tudósok, ám ezt követően 30 évig senki nem számolt be ilyen akcióról. Később turistahajóról gyenge minőségben sikerült lefilmezni egy ilyen jelenetet.

A BBC munkatársai 2009-ben határozták el, hogy kutatókkal szövetkezve nyomkövető eszközöket felhasználva figyelemmel kísérnek néhány tengeri emlőst abban a reményben, hogy akcióikat jó minőségben tudják rögzíteni. Robert Pitman kaliforniai kutató munkatársaival ekkor csatlakozott a forgatócsoporthoz, és az antarktikus Adelaide-szigettől együtt indultak a "hullámmosó" orkák felkutatására.

Utóbbi nem könnyű vállalkozás, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kardszárnyú delfin naponta akár 320 kilométert is megtesz prédát keresve. A csapat erőfeszítése azonban sikerrel járt: 22 különböző fóka elleni hullámmosási akció szemtanúi voltak a filmkészítők és a kutatók.


"Sokkoló volt, hogy bár számos különféle fókafaj van arrafelé, kizárólag a Weddell-fókák érdekelték őket" - emlékezett vissza Pitman. A kutató az út tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a kardszárnyú delfineknek legalább négy különböző faja él az Antarktiszon. "Mindez azt is mutatja, milyen keveset tudunk az óceánjainkban lévő életről" - idézte a kutatót a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Forrás : MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite