2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Zöld zónaHúsevő szivacsot találtak európai tengerkutatók

Húsevő szivacsot találtak európai tengerkutatók

Húsevő szivacsokra bukkantak az Oceana természetvédelmi szervezet kutatói a Földközi-tengerben - jelentette be kedden közleményben a szervezet.

 

tengeriszivacs

 

Német és olasz tudósok az olasz és spanyol partok mentén, nagy mélységben bukkantak a tengeri állatokra, amelyek - a Zootaxa szaklapban is megjelent cikk szerint - egyebek között kicsi rákokkal táplálkoznak. Egyes telepeik olyan eldugottan és mélyen (a vízszint alatt akár 700 méteren) találhatók, hogy csak víz alatti robotok segítségével tudták felfedezni őket.

Olyan szivacsokról van szó, amelyek táplálkozási módja teljesen eltér az eddig ismert társaikétól - mutatott rá a közlemény szerint az Oceana egyik igazgatója, Ricardo Aguilar. Jelezte, hogy ezeknek az állatoknak az úgynevezett barcelonai egyezmény védelmet biztosít.

A sajátos szivacsok azért kénytelenek húsra fanyalodni, mert mélytengeri életterükben más táplálék csak elégtelen mennyiségben áll rendelkezésre. Egy-egy kicsiny rákot több mint tíz napig emésztenek.

A húsevő szivacsokat eddig feltehetően azért nem fedezték fel nyílt tengeren, mert méretük kicsi, és nagyon gyenge szerkezetűek.

Agilar szerint megtalálásuk annak fontosságát is mutatja, hogy a mélytengeri kutatásokat fokozni kell, továbbá nagy gondot kell fordítani a megismert fajok védelmére, mert létüket ellenkező esetben veszély fenyegeti.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite