2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeXX. Szondi Várjátékok Drégelypalánkon

XX. Szondi Várjátékok Drégelypalánkon


Változatos, történelmi ihletésű programokkal idézik fel a várvédelem korszakát szombaton a keretében a Nógrád megyei Drégelypalánkon.

varjatekok

A Drégelyi várnál délelőtt fegyver-, viselet- és íjászbemutató, valamint solymászbemutató várja az érdeklődőket, majd a zászlófelvonás után hastáncosok és az Igricek együttes közreműködésével kezdődik a várbemutató - mondta el kedden Pásztor Ildikó, a helyi művelődési ház vezetője az MTI-nek.

Délután középkori forgatag várja a látogatókat a vár alatti Schaffer-kúti tisztáson. Középkori harci bemutatók mellett interaktív fegyverkiállítást is rendeznek. A középkori életet idézi fel a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Börzsönyi nehézgyalogság, Magyar Zsolt erőbajnok, örökös Toldi győztes, valamint a PAVANE zászlóforgatók.

Lesz a forgatagban kézműves kirakodóvásár, fotószínház, bemutatják munkáikat a kovácsok, bőrözők, fazekasok, fafaragók, csuhézók, az Apródok udvarában középkori játszóházi foglalkozások várják a gyerekeket.

Drégely várának történelmi jelentősége a török betörésekhez kötődik. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Pál érsek a jobbágy származású Szondi Györgyöt nevezte ki a rossz állapotú vár parancsnokává.

1552. július 6-án Ali pasa 12-14 ezer fős hadseregével érkezett meg a vár alatti fennsíkra. Szondi György és katonái négy napon át védekeztek elszánt bátorsággal a túlerő ellen. Ezt a harcot énekelte meg Arany János a Szondi két apródja című költeményben.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite