2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHúszéves a Ceredi Nemzetközi Művésztelep

Húszéves a Ceredi Nemzetközi Művésztelep


Hét országból huszonnégy művész vesz részt az idén húszéves Ceredi Nemzetközi Művésztelep kéthetes programján, az alkotások ezúttal a Nógrád megyei faluban élő emberekről készülnek; a jubileumot augusztus 6-án nyílt napon ünneplik meg - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a tábor művészeti vezetője.

ceredtelep


Fürjesi Csaba elmondta: a program már zajlik Cereden, július 25-től 31-ig, illetve augusztus elsejétől 7-ig tizenkét-tizenkét művészt hívtak meg. A téma az 1215-ös számhoz kötődik, ennyi volt Cered lakóinak száma húsz éve, a művésztelep indulásakor - a jelenlegi lélekszám egyébként 1116 -, most azt látjuk majd, hogy a Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkezett művészek hogyan mutatják be a ceredi embereket - tette hozzá.


Az alkotások széles skálán készülnek a betontól a fotón át a textilig, de megjelent már az alkotótelepen a drón is. Az egyik művész hangokat rögzít a távolról irányítható légi eszköz segítségével, ezeket sugárzó közvetíti egy frekvenciára. Fürjesi Csaba kitért rá: az augusztus 6-i ünnepségre meghívják a művésztelep barátait, támogatóit, köztük színművészeket, zenészeket, irodalmárokat.


A ceredi kortárs művésztelep professzionális képzőművészeket hív, elsősorban Európából, és egy-egy projektre felfűzve lenyomatot képez a kortárs művészet jelenlegi helyzetéről, segíti, hogy fennmaradjon egy kis falu neve, és nem utolsó sorban Magyarország képviselteti magát általa a nemzetközi művészeti áramlatokban - mondta a művészeti vezető. Szeptember 26-án a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban nyitják meg azt a kiállítást, amelyen a húsz év válogatott anyagát mutatják be.


A Ceredi Nemzetközi Művésztelepet Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sánta László alapította, először 1996 júniusában szervezték meg. Nógrád Megye Önkormányzata két éve Madách-díjjal tüntette ki Fürjesi Csabát, a salgótarjáni születésű festőművészt. Az indoklásban akkor úgy fogalmaztak, a művésztelep azóta is a hazai kortárs művészeti élet rangos eseménye, és emellett Nógrád megye egyik kulturális emblémája lett.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite