2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHúszéves a Mikszáth Kálmán Társaság

Húszéves a Mikszáth Kálmán Társaság


Huszadik születésnapját ünnepli a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság; a szombati ünnepséget a Nógrád megyei Horpácson, Mikszáth Kálmán falujában tartják.

Mikszáth Kálmán


Az író szobránál megemlékeznek a társaság megalakulására, és Mikszáth-emlékfát is ültetnek a parkban. A program a faluházban folytatódik, ahol közgyűlést tartanak, műsort adnak a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium diákjai. Átadják a jubileumi Mikszáth-órát és a horpácsi Mikszáth-jövőről is beszélgetnek - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.


A Mikszáth Kálmán Társaság 1993-ban jött létre Salgótarjánban. Jelenleg 390 tagjuk van, többségük Nógrád megyei, de sokan vannak Budapestről, Romániából, Ausztriából, Svájcból és Hollandiából is. Az alapszabályában a Mikszáth-életmű védelmét, gazdagítását célul kitűző társaság díszelnöke haláláig Sütő András író volt, örökös elnöke Praznovszky Mihály irodalomtörténész-muzeológus, Mikszáth-kutató.


Évente három nagy rendezvénye van a társaságnak: január 16-án országszerte megemlékeznek az író születésnapjáról, május 28-án Budapesten, Mikszáth sírjánál gyűlnek össze, ahol emlékműsort adnak és koszorúznak, valamint október 3-án Horpácson találkoznak, amikor Kálmán napon emlékeznek az íróra.


Kiemelt feladatuk volt 1997-ben Mikszáth születése 150. évfordulójának megünneplése. A Kárpát-medence számos helyén állítottak emlékjeleket Mikszáthnak, ezzel is terjesztve az író hírnevét. Kezdeményezői és támogatói voltak az író felesége, Mauks Ilona szobrának felállításában, illetve állandó kiállításának létrehozásában Mohorán, ahol a helyi Ilona-napot is meghonosították.


Elindították a társaság kiskönyvtárát, a sorozatban már kilenc kötet jelent meg. Megalapították a Mikszáth-óra díjat, melyet alkalmanként annak a magyar irodalomtudósnak adnak át, akinek munkásságában központi szerepet tölt be Mikszáth Kálmán életművének kutatása, bemutatása. Rendszeresen megszervezik a Mikszáth nevét viselő iskolák találkozóját azzal a céllal, hogy a fiatalok körében is kialakuljon az író iránti tisztelet.


Nógrád megye közgyűlése 2013-ban a húsz esztendős Mikszáth Társaság munkáját a megye legrangosabb kitüntetésével, a Madách-díjjal ismerte el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-06-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite