2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeHúsz év óta a legnagyobb a hiány Nógrád költségvetésben

Húsz év óta a legnagyobb a hiány Nógrád költségvetésben


zsebA Nógrád megyei önkormányzat eddigi legnagyobb mértékű hiányát fogadták el a idei költségvetésben, ennek ellenére nem tettek le a tervezett fejlesztésekről.


Becsó Zsolt (Fidesz) közölte: a 2011. évi költségvetés kiadási és bevételi főösszege 11 milliárd 329 millió forint, a hiány mértéke az elmúlt húsz évet tekintve most a legnagyobb, 1 milliárd 873 millió forint. Hozzátette, hogy a költségvetési koncepció még 2,5 milliárdos hiányt vetített elő, amely kezelhetetlen lett volna.


Tájékoztatása szerint nehezíti az önkormányzat helyzetét, hogy kötött a bevételi oldal, mert a normatív állami támogatások az elmúlt évhez képest összességében csak 9 millió forinttal nőttek, de ennél is súlyosabb, hogy az illetékbevételek tekintetében folytatódik a kedvezőtlen folyamat.


Mint elmondta, míg a megyei önkormányzat illetékbevétele 2007-ben megközelítette az 1,7 milliárd forintot, tavaly jóval egymilliárd alá esett vissza. Tavaly megszüntették a fix összegű személyijövedelemadó-bevételt, ami az utóbbi három év számai alapján egymilliárd forintos elvonást jelent. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nőtt a folyószámlahitel mértéke, ez 2007-ben még 330 millió volt, a 2010-es évet 1 milliárd 200 milliós hitellel zárták.
Becsó Zsolt úgy fogalmazott: az intézmények tekintetében az elmúlt négy évben számtalan leépítést, megszorítást, kiszervezést hajtottak végre, több területen már szakmai problémák is jelentkeznek. Ugyanakkor 2011-ben is szükség lesz felmentésekre, 88 ember elbocsátására.


Kitért arra, hogy az önként vállalt feladatok, vagyis a kultúra, a sport, a közművelődés támogatásában radikális a visszalépés az idén. A kötvénykibocsátás teszi lehetővé a fejlesztéseket; a nógrádi önkormányzat a retromúzeum kialakításáról, a salgótarjáni Bányamúzeum felújításáról és Hollókő teljes turisztikai megújításáról nem tesz le.


Az idei költségvetésben a hiány mértékére való tekintettel zárolást is elrendeltek, eszerint az intézmények többségét, a közgyűlés hivatalát, rendezvények finanszírozását vagy a befektetésösztönzést érintően 300 millió kifizetését függesztették fel. A zárolást a legkésőbb az első félévi beszámolót követően feloldhatják a költségvetés alakulásának függvényében.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-02-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite