2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonHuszonkét ezer panellakás válik energiahatékonnyá

Huszonkét ezer panellakás válik energiahatékonnyá


Bencsik JánosA panelpályázat keretében 12,6 milliárd forintból több mint 22 ezer lakás korszerűsítését végzik el a fővárosban és 31 vidéki településen.


Az Új Széchenyi Terv keretében működő Zöld Beruházási Rendszer panelpályázatai során 12,6 milliárd forint felhasználásáról döntöttek: 242 pályázatot támogattak, így 22.580 lakás korszerűsíthető a fővárosban és 31 vidéki településen - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön.


Bencsik János elmondta: a végéhez közeledik a Környezet és Energia Operatív Program keretében 2010-ben benyújtott épületenergetikai és megújuló energiás pályázatok elbírálása is. Eddig közel 35 milliárd forintos támogatásról született döntés, és április végéig várhatóan további 5 milliárd sorsáról határoznak.


Levegővételt jelenthez az építőiparnak a panelpályázat


A most zajló Construmán kiállító cégek számára a túléléshez szükséges levegőt biztosíthatják a meghozott döntések, hiszen a két pályázati keretben megítélt támogatások a pályázók önerejét is beleszámítva összességében 90-100 milliárd forintos megrendelést adhatnak az építőiparnak.


Állami intézmények is megújulnak


Bencsik János elmondta, Komárom-Esztergom megye három városában - Oroszlányon, Tatán és Tatabányán - összesen 426 lakás újulhat meg közel 100 millió forintos támogatás segítségével.


A következő egy esztendőben sorra újulhatnak meg felsőoktatási és közoktatási, valamint egészségügyi és szociális intézmények, melyek fenntartási költsége is csökkenhet az épületkorszerűsítések során - tette hozzá a politikus, példaként említve a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szent Borbála Kórházát, amely 470 millió forintos támogatásban részesült a meglévő pavilon energiahatékonysági beruházásához.


Az államtitkár elmondta: a kormány az energiapolitika eszközeivel is támogatja az egyházak társadalmilag hasznos intézményfenntartói tevékenységét. Huszonhat településen hat felekezet valósíthat meg energetikai fejlesztéseket 1,7 milliárd forint közösségi támogatás felhasználásával.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite