2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedHuszonnyolc spanyol bankot minősített le a Moody's

Huszonnyolc spanyol bankot minősített le a Moody's


Huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását rontotta a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is.

Moodys


A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban jelentette be a tömeges banki leminősítéseket, amelyek mértéke egy fokozattól a már igen agresszív osztályzatrontásnak számító négy fokozatig terjed. A Moody's a lépés előzményeként két hete ugyancsak agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot mint szuverén adóst, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is "drámai" mértékben megnövekedett adósságterhet.


A hétfő éjszakai banki leminősítések egyik fő tényezője a Moody's indoklása szerint az volt, hogy a cég által gyengülőnek értékelt spanyol szuverén hitelképesség befolyásolja a kormány lehetőségét a bankrendszer támogatására, emellett nyomást gyakorol a bankok önálló adósprofiljára is. A másik fő tényező az, hogy a Moody's várakozása szerint a bankok kitettsége a kereskedelmi ingatlanszektornak valószínűleg növelni fogja az érintett pénzintézetek veszteségeit.


A Moody's a hétfői tömeges banki osztályzatrontás előzményeként, június 13-án az addigi elsőrendű "A3"-ról - a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - "Baa3"-ra rontotta Spanyolország szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette. Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolást, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát, és így Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.


A leminősítés akkori indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós külső támogatási csomag igénybevételével együtt is a madridi kormányé, és az euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel. Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

ezo_banner

HIRDETÉS


Az adósságráta stabilizálása évekig tartó költségvetési konszolidációt igényel, és ennek következtében a spanyol kormány költségvetési és adósságpozíciója többé nem összeegyeztethető az "A" besorolási sávval, sőt még a "Baa" kategória felső végével sem - állt a Moody's elemzésében. A cég indoklása szerint a spanyol leminősítés másik fő tényezője a kormány "igen korlátozott" piaci hozzáférése, amelyet éppen az bizonyít, hogy Spanyolország az EFSF forrásaira szorul bankjai feltőkésítéséhez, valamint az is, hogy a kormánykötvények értékesítése egyre inkább a hazai bankoktól függ. Ezek azonban éppen az euróövezeti jegybanktól (EKB) kérnek finanszírozást a kötvények megvásárláshoz.


A Moody's közölte, hogy véleménye szerint ez a helyzet fenntarthatatlan, és ha nem kezelik, akkor tovább növekszik annak a kockázata, hogy a spanyol kormány elveszíti a megfizethető kondíciók melletti hozzáférést a magántőkepiacokhoz, és maga is az euróövezeti mentőalap közvetlen támogatására szorulhat. Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak is.


Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak minapi elemzése szerint a banki hitelcsomag összességében "egy ideig" elszigeteli Spanyolországot más eurótagállamok problémáitól. Ahhoz azonban, hogy beváljon a Capital Economics azon előrejelzése, miszerint az euróövezetnek a cég által jósolt felbomlása csak Görögország és egy vagy két további kisebb perifériális tagállam távozására fog korlátozódni, az szükséges, hogy Spanyolország jelentős külső segítségben részesüljön - fogalmaztak értékelésükben a ház elemzői.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite