2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeIdegenforgalmi látványossággá is válhat a salgótarjáni öblösüveggyártás

Idegenforgalmi látványossággá is válhat a salgótarjáni öblösüveggyártás


Látogatóközponttal, a helyi üveggyártás történetét bemutató tárlattal és üzemlátogatásokkal is várja majd az érdeklődőket a salgótarjáni öblösüveggyártást újraindító cég - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Salgótarjáni Öblösüveggyár alapításának évfordulójára rendeztek csütörtökön.

Salgótarján1


A Nógrádi Történeti Múzeumban megtartott rendezvényen D. Ravasz Csilla, a Tarján Glass Kft. kereskedelmi vetetője az újrainduló gyártásról elmondta: rövidesen két kemencét helyeznek üzembe egy régebben üveggyapotot gyártó cég üzemcsarnokában. Egyedi, kisszériás, félautomata és kézzel készült kelyhek és poharak készülnek majd, TGD, azaz Tarján Glass Design márkanév alatt.


Az ezer négyzetméteres üzemcsarnok látogatható lesz. Sok jó példát látni arra, hogy a kézműves termékek előállítása érdekli az embereket, így remélhető, hogy Salgótarjánban sem lesz ez másképp - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a salgótarjáni üveggyártás történetét bemutató tárlatot is megtekinthetnek a vendégek.


A konferencián Sarló Béla Andor, az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület elnöke a Salgótarjáni Öblösüveggyár történetéről tartott előadásában felidézte, hogy a tulajdonosok papíron 120 éve, 1892. november 26-án alapították meg a gyárat Budapesten. Nem sokkal később megvásárolták az üzem, a munkáslakások, a homokbánya és a meddőhányó létesítésére szolgáló területet is. A gyár egy évvel később már termelt.


A kezdeti időszakban évi hatmillió palackot állítottak elő. Az 1900-as évek elején a dolgozók létszáma elérte az ötszázat. Fordulópont volt az 1923-as év: az akkor cseh tulajdonosok kezében lévő - a monarchia felbomlása miatt a határon túlról nehezen irányítható - cég részvényeit a Salgótarjáni Kőszénbánya Tröszt vásárolta meg. Ezután a fejlesztéseknek köszönhetően felfutott a gyártás, megkezdődött az értékesebb fehér üveg készítése és az export is.


Az államosítás utáni időszakban a Magyar Üvegipari Művek 13 gyárának egyike lett a salgótarjáni: ebben az időszakban 1300-an is dolgoztak itt. Az 1960-as évektől a palackok helyett a formatervezett, csiszolt vagy festett termékek gyártására álltak rá. A Salgótarjáni Öblösüveggyár a korabeli szocialista nagyvállalat nyereségének 21-22 százalékát adta. Az ezredforduló után mind nehezebb helyzetbe kerülő gyár kemencéit 2009 novemberében állították le.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite