2020. június 1., hétfő - Tünde
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedIdén 100, jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé

Idén 100, jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé


Az idén megközelítőleg 100, a jövő évben 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé a költségvetési törvényjavaslathoz tartózó kapcsolódó, zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány szerint.

költségvetés


Ezek az összegek nem érintik az Európai Uniós elszámolás szerinti (ESA) államháztartási hiány összegét, mert mind a bevételi, mind a kiadási oldalon megjelennek - magyarázta a napokban tartott tájékoztatón Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára. Az 5 ezer fő alatti települések adósságának teljes összegét átvállalja a költségvetés, kivéve a vállalkozási célú - például fürdővásárlásra felvett - hiteleket, amelyeknél legfeljebb a 40 százalék lehet az átvállalás.


Az 5 ezer fő feletti településeket a módosító indítvány négy kategóriába sorolja: megyei jogú város, 10 ezer fős lakosságszámot meghaladó város, 5-10 ezer fő közötti város, illetve 3 ezer főt meghaladó község. Az adósságátvállalás mértéke az 5 ezer fő feletti településeknél 40-70 százalék, a település 2012. június 30-án megállapított, egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége alapján.


A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál az adósság átvállalásának mértéke 40 százalék. Banai Péter Benő elmondta: a költségvetési hiányt csupán az adósságot terhelő - néhány milliárd forintot kitevő - kamatfizetési kötelezettség növeli.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite