2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonIdén elkészül az új jogalkotási törvény

Idén elkészül az új jogalkotási törvény


RĂ©pássy RĂłbertIdén elkészül az új jogalkotási törvény - nyilatkozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára az MTI-nek.


Az új jogszabály tájékoztatása szerint elsősorban szakmai tartalmú törvény lesz: nem sorolja fel a jogszabálytípusokat, nem tartalmazza majd a kizárólagos törvényhozási tárgyakat, ahogy az érdekegyeztetés folyamatát sem - erről külön törvény készül -, és nem szól a jogszabály-alkotási folyamatról sem, de előzetes és utólagos hatásvizsgálatot is előír majd.
Az államtitkár emlékeztetett: az Alkotmánybíróság (Ab) 2010. december 31-i határidővel tavaly év végén megsemmisítette a jogalkotásról szóló kétharmados törvényt, mert azt az Országgyűlés az elmúlt 20 évben nem igazította kellőképpen az 1989-90-ben kialakult alkotmányos berendezkedéshez.
Répássy Róbert szerint az új jogszabály megalkotásakor az a cél, hogy a jogalkotási törvény elavult rendszerét egy olyan törvényi szabályozás váltsa fel, amely figyelembe veszi az alkotmányos berendezkedésben végbement változásokat és jogalkotás kialakult gyakorlatát. Az új törvény végre "rendet tesz" elmaradt szabályozási kérdésekben, így az alkotmányi szintű szabályozást igénylő kérdéseket az alkotmányba emeli be, a ma még rendeletben meghatározott egyes szabályokat pedig a jogalkotási törvénybe - hívta fel a figyelmet.
A jövőben a jogalkotási törvény nem sorolja fel a jogszabálytípusokat, ezt a kérdést az alkotmány rendezi majd - emelte ki a fontos változásokat az államtitkár, hozzátéve, az új törvény nem tartalmazza a kizárólagos törvényhozási tárgyakat, ezeket is az alaptörvény rögzíti majd. Nem szól a jogalkotási törvény a jogszabálytervezetek társadalmi egyeztetéséről sem - hívta fel a figyelmet Répássy Róbert, rámutatva: a jogalkotásban való társadalmi részvételről külön törvény készül.
Az új jogalkotási törvény nem szabályozza a szűken vett jogalkotási folyamatokat sem, azaz a törvénynek, rendeletnek az elfogadási rendjét, megalkotását; a törvényalkotási folyamatot a házszabály rögzíti, a kormány és a miniszterek rendeleteinek elfogadási eljárása pedig a kormány ügyrendjében, egy nyilvános kormányhatározatban szerepel majd - hívta fel a figyelmet Répássy Róbert.
A fontos változások között említette, hogy a törvény előtérbe helyezi - a minél megalapozottabb jogszabály előkészítés érdekében - az előzetes hatásvizsgálat követelményét. Előzetesen meg kell majd vizsgálni a jogszabály várható különféle gazdasági, társadalmi, költségvetési hatásait, utólag pedig a jogszabály hatályosulásának tapasztalatait is fel kell mérni. Az államtitkár szerint ezzel a kormány azt akarja elérni, hogy változzon a korábbi gyakorlat, miszerint a jogszabályok többségét érdemi átgondolás és vizsgálatok nélkül fogadták el.
Lényeges újítás az is, - fűzte hozzá -, hogy a korábban állami irányítás egyéb jogi eszközeiként ismert jogforrási kör jelentősen leszűkül, és csak a normatív határozat és a normatív utasítás marad meg. Az új törvény megállapítja majd a helyesbítés máig hiányzó szabályait is, amely kizárólag a jogalkotó által megalkotott és a kihirdetett szöveg közötti eltérés esetében lesz megengedett, és kizárólag a jogszabály hatálybalépése előtt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jogalkotási törvény a jövőben elsősorban a jogszabály tartalmi követelményeire koncentrál, pontosabban, részletesebben határoz meg olyan fontos követelményeket, amelyek az eddigieknél jobban szolgálják a jogszabályok értelmezhetőségét, alkalmazását, azaz a hatályosulását.
A rendszerváltás óta a kormányok mindig meg akarták újítani a kétharmados jogalkotási törvényt, de ellenzéki támogatás híján egyiküknek sem sikerült. Egy tervezet 2003-ban eljutott a részletes vitáig is a parlamentben, 2006 májusában pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kilenc törvényjavaslatot ajánlott egyeztetésre az ellenzéknek, köztük az új jogalkotási törvényt, ez azonban végül nem is került a Ház elé.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite