2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonIdén már kétezer orvos mondott fel

Idén már kétezer orvos mondott fel


Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

orvos1


A Népszabadság azt írja, évek óta annyi orvos megy külföldre, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. Az elmúlt évben több mint 1.100 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, közülük minden másodiknak még szakvizsgája sem volt.


Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint már nincs olyan napja, hogy két-három dolgozója, leggyakrabban nővérek, ne adnák be a felmondásukat. Ma már talán nincs orvosi szakterület, amely ne volna hiányszakma Magyarországon. Míg korábban Romániából viszonylag sok orvos érkezett a magyar egészségügybe, addig ma már nekik is inkább Franciaország az úti céljuk. A magyar egészségügyi dolgozók többsége az Egyesült Királyságban és Németországban vállal munkát.


Az orvosok nagy európai keresletének oka, hogy egy 2004-es uniós munkaidő direktíva miatt egy orvos sem dolgozhatna 60 óránál többet egy héten. Ezt a szabályt Nyugat-Európában betartják, ezért alakult ki ott nagy hiány. Az öregedő lakosságot azonban az ottani kormányok nem hagyhatták orvos nélkül, ezért megfizetik őket. A nyugat-európai orvosok ugyanakkor Észak-Amerikába, vagy az arab emirátusokba vándorolnak, ahol még többet fizetnek a munkájukért.

 

Forrás: Népszabadság/MTI/HÍR PORT24

2011-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite