2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonIdén már tizenhat gyermek veszítette életét közúti balesetben

Idén már tizenhat gyermek veszítette életét közúti balesetben


Idén már tizenhat gyermek veszítette életét közúti balesetben - hangzott el a az Európai Bizottság 4. európai közúti biztonsági nap nemzeti kísérő programján kedden Zánkán.

rendbt


A közlekedésbiztonsági rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szervezte a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum közreműködésével. A 8-18 éves korosztály részvételével megrendezett program elsődleges célja, hogy elősegítse a fiatalok tudatos szerepvállalását a biztonságos közlekedés érdekében, bővítse elméleti és gyakorlati ismereteiket.


Schváb Zoltán, az NMF közlekedésért felelős helyettes államtitkára a rendezvény sajtótájékoztatóján ismertette: egy átlagos ember naponta másfél órát utazik, ezen idő alatt két ember sérül meg balesetben. Az Európai Unióban a 18-25 éves korosztály 10 százalékkal képviselteti magát a társadalomban, a közúti balesetekben viszont csaknem 20 százalék az arányuk; évente 6 ezer fiatal hal meg az unióban, 86 százalékuk motoron vagy autóban szenved balesetet, s több mint 80 százalékuk férfi - tette hozzá.


A minisztérium célja óvodás kortól felkészíteni a fiatalokat a biztonságos közlekedésre; ezért is tették közzé a Fiatalok közlekedésbiztonsági nyilatkozata felhívást, mely aktív szerepvállalásra ösztönzi az ifjúsági szervezetek tagjait és azokat a személyiségeket, akik véleményformálóként hozzájárulhatnak a közlekedés biztonságosabbá tételéhez, a közlekedők szabálytisztelő és szabálykövető magatartásának alakításához, a nemzeti közlekedésbiztonsági célkitűzések megvalósításához - fejtette ki Schváb Zoltán.


Megújították az iskolai közlekedésbiztonsági nevelést, megteremtették a megfelelő jogszabályi feltételeket, a korábbi években képest pedig több forrást biztosítottak a közlekedés biztonságossá tételéhez, így például 50 milliárd forintot fordítottak közlekedésbiztonsági projektekre: korszerű gyalogátkelők, körforgalmak stb. építésére - sorolta a minisztérium intézkedéseit a helyettes államtitkár.


Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője elmondta: 1990-ben 107 gyermek halt meg közúti közlekedési balesetben, folyamatos csökkenés után 2011-ben ez a szám már 12-re csökkent, utasként vesztették életüket, vagyis a felnőttek okozták a halálukat azzal, hogy nem megfelelően óvták őket. A 2012. augusztusi adat szerint viszont idén 16 gyermek veszítette életét közúti balesetben. Ez azt mutatja, hogy megint tenni kell valamit: sok mindent meg lehet még tanítani a gyerekeknek, hogyan vigyázzanak magukra a közlekedésben vagy utasként.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite