2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonIdőjárás-jelentés

Időjárás-jelentés


Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

felhő

Az időjárási helyzet Európában

Európa legnagyobb részének időjárását ciklonális hatások alakítják. Az anticiklonok viszonylag kis területre szorultak vissza; a Fekete-tengertől északkeletre lévő vidékek, valamint a Pireneusi-félsziget időjárását határozza meg magasnyomású légköri képződmény. Ezzel szemben ciklon örvénylik az Atlanti-óceán felett, frontjainak felhőzete a Brit-szigetek fölé nyúlik be. Ciklon található a Barents-tenger feletti középponttal is, amelynek hatására északkeleten túlnyomóan borult az ég, eső, havazás egyaránt előfordul. A közép-európai térség időjárását pedig a hajnalban a Kárpát-medencétől északnyugatra lévő örvény alakítja, amely délkelet felé mozdul el; mozgása során sokfelé okoz borult, csapadékos időt. A viszonylag sok felhő és csapadék ellenére a hőmérséklet csúcsértéke a kontinens nagy részén 13 és 20 fok között változik, csupán az északi területeken van hidegebb, a Skandináv-félszigeten helyenként csak 5-6 fokot mérnek. A Földközi-tenger menti országokban viszont néhol még 25, 27 fokig is felmelegszik a levegő.
Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárása változékony lesz; szerdán borult, hűvös, esős időre számíthatunk, csütörtökön már, a ciklon elvonultával szárazabb és enyhébb levegő érkezik térségünk fölé.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Szerdán borult lesz az ég, csak délnyugaton szakadozik fel helyenként a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, keleten egy-egy zivatar is lehet. Az éjszaka második felétől észak felől egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, reggel már délkeleten is megszűnik a csapadék. Csütörtökön napközben a változó felhőzet mellett többnyire napos idő valószínű, a több napsütésre nyugaton, délnyugaton számíthatunk, csupán helyenként alakulhat ki gyenge eső, zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé erős, szerdán a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és néhol északkeleten viharos is lesz.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15 és 18 fok között várható.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite