2021. szeptember 17., péntek - Zsófia
Keresés a tartalomban
AutóÍgy köthet kötelezőt fillérekért

Így köthet kötelezőt fillérekért

A statisztikák szerint már tavaly is többségben voltak azok, akik az interneten kötötték meg kötelező biztosításukat. A várakozások szerint idén még többen döntenek majd úgy, hogy online kötnek gépjármű felelősségbiztosítást, és olyanok is szép számmal lesznek, akik néhány klikkeléssel váltanak biztosítót. A netes biztosításkötésnek számos előnye van most azt is megmutatja, mire érdemes figyelnünk.

kgfbketto


Egyre többen váltanak a neten

2010 novemberében több mint 1,8 millió hazai internetező látogatta meg valamelyik biztosító, vagy biztosítást közvetítő cég weboldalát, ez a 2009. novemberi számnál 50 százalékkal magasabb érték. A 2010. októberi adatokhoz képest a növekedés közel 1 millió fő, tehát ennyien szinte bizonyosan a kötelező biztosítási díjak számítása és biztosítási szerződés megkötése miatt látogatták meg az oldalakat.

A gemius/Ipsos Audience online közönségmérési kutatás adatai szerint a biztosítási portálokra egy hónap alatt átlagosan közel négy alkalommal tértek vissza a látogatók, azaz jellemzően körültekintőek voltak és alaposan körbejárták a biztosítási díjak kérdését. Ezt az is alátámasztja, hogy legnagyobb biztosítási alkusz weboldal látogatóinak közel 60 százaléka járt még legalább egy másik biztosítási portálon, a látogatók egyharmada pedig kifejezetten másik biztosítás-közvetítői oldalt is meglátogatott.

A biztosítási portálok látogatói között népességbeli arányukhoz képest felülreprezentáltak a magasabb iskolai végzettségűek és a kistelepüléseken élők, ez utóbbi oka a biztosítási irodák nehezebb elérhetősége lehet.

Ezért igazán jó az online...

Az online biztosításkötés legfőbb előnye, hogy gyorsan, egyszerűen, biztonságosan hajthatjuk végre a korábban oly körülményes procedúrát. Az autósok akkor dönthetnek a leghatékonyabban, ha azokat az online kalkulátorokat használják, amelyek már szép számmal megtalálhatóak a világhálón. Ezeket a kalkulátorokat kimondottan egyszerű használni: segítségükkel a lehető legtöbb, vagy sok esetben minden biztosító árajánlatát megnézhetjük egyetlen kalkulációval, a kiválasztott szerződést pedig egyből meg is köthetjük - mindezt akár otthonról, akár az éjszaka közepén is. Az online biztosításnál ráadásul már önmagában azzal is spórolhatunk, hogy a kalkulátorok megmutatják nekünk a legolcsóbb lehetőségeket - ez pedig jellemzően csábítja a magyar autósokat.

Az online biztosításközvetítés szerepét erősíti tovább a tarifatáblák szinte áttekinthetetlen mennyisége is. Aki nem internetes kalkulátorral keresi meg a számára kedvező ajánlatot, hanem az újságban közzétett táblázatok alapján szeretne tájékozódni, akár 50-60 oldalnyi adatot bogarászhat végig. Az alapdíjak pedig semmiféle fogódzót nem adnak az összevetéshez, miután a több mint százféle kedvezmény, pótdíj jelentős mértékben szabják át az árat, illetve a biztosítók erősorrendjét. A fizetendő díj a tulajdonos lakhelye, kora, bónuszfokozata, gyermeke, az autó típusa, üzemanyagfajtája, és még számtalan egyéb kitétel nyomán az alapdíjnak akár kevesebb, mint harmada is lehet.

kgfbegy

...és erre érdemes figyelni

Ha a kalkulátor segítségével kiválasztottuk a legszimpatikusabb felelősségbiztosítást, mindig tájékozódjunk a részletekről! Olvassuk el a biztosítási feltételeket, gondoljuk át, vajon minden részlet megfelel-e számunkra. Érdemes a kiválasztott biztosító saját honlapján is böngészni, ahol további információkat kaphatunk a termékről.

Az online szerződéskötés egyik nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan, bankkártyánk segítségével ki is fizethetjük a biztosítási díjat. Ha az utolsó percre halasztanánk a szerződéskötést, ellenőrizzük, nincs-e lejárva bankkártyánk érvényességi ideje. Érdemes elmenteni, kinyomtatni a megkötött szerződést, hasznos lehet, ha a biztosító telefonszámát, elérhetőségét kesztyűtartónkba is betesszük.

A biztosító saját honlapjára akkor is érdemes felmenni, ha nem akarunk váltani: az egy évvel ezelőtti tapasztalatok szerint azok az ügyfelek is komoly kedvezményeket kapnak, akik nem hagyják el biztosítójukat. Így tehát nem feltétlenül szükséges minden évben biztosítóváltásban gondolkodnunk: a régi ügyfelek is találhatnak kedvezményeket, bónuszokat, a korábbinál olcsóbb, jobb feltételeket kínáló kötelezőt biztosítójuk honlapján. Több társaságnál lehetőség van arra is, hogy egyéni igények alapján testre szabott kondíciókat kérjünk. Az sem mellékes, hogy a biztosítók gyakran promóciókkal, nyereményjátékokkal csábítják honlapjukra ügyfeleiket.

Idén is lesz olcsóbb

Kelet-közép-európai szomszédjainkhoz képest Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező átlagdíjak - ennek pedig egyik oka az online biztosítási alkuszok kimagasló szerepe. Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon a kötelező biztosítás átlagos éves díja, amelynek szintje a legutóbbi díjhirdetés óta már a 20 ezer forintos szintet sem éri el. Ezzel messze a legolcsóbbak vagyunk kelet-közép-európai régióban.


Forrás: penzcentrum.hu/ HÍR PORT 24

 

2011-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite