2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
ItthonÍgy reagáltak a pártok az országvédelmi tervre

Így reagáltak a pártok az országvédelmi tervre


Az MSZP kockázatot, az LMP zöld fordulatot, a Jobbik felelősségelkerülést emleget. A Fidesz és a KDNP támogatásáról biztosította a kormányt. Orbán Viktor felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka, a miniszterelnök az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelentett be.

Orbán12_02


A miniszterelnök egyebek mellett azt mondta, a kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését. A miniszterelnök a magas rezsiköltségek miatt azt javasolta, vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. A kormány kezdeményezi azt is, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban forintban jelentkező költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel, illetve, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani Magyarországon.


Az országvédelmi terv részeként pénzügyi védelmi tervet hirdetett Orbán Viktor; ennek részeként javasolta, hogy októberben és novemberben Magyarország fizesse vissza az unió és az IMF felé fennálló, lejáró tartozásait úgy, hogy ennek fedezetére ne vegyenek fel hitelt. Orbán Viktor azt javasolta, hogy a 2012-es költségvetési hiányt három százalék alatt állapítsák meg. Bejelentette azt is, hogy a kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére.


A pártok reagáltak a bejelentésre


Vona szerint a görög úton vagyunk
A jobbikos Vona Gábor felelősségelkerülésnek minősítette a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket, mert azok szerinte nem a valódi problémára adnak választ. A politikus bírálta a többi közt az egykulcsos adó bevezetését, és azt az általa erőltetettnek tartott törekvést, hogy a kormány vissza kívánja fizetni az államadósságot. Vona Gábor azt mondta: az államadósság nem fizethető vissza az ország gazdaságának jelenlegi helyzetében. Hozzátette, a devizahitelek jelentős számáért nemcsak a bankok vagy a devizahitelesek a felelősek, hanem a bankok mellett a szocialista és a Fidesz-kormány is, valamint a jegybank jelenlegi és előző vezetése, amely kamatpolitikájával "felbujtóként szolgált".

 

Vona12


A politikus szerint eladósodottságunk szempontjából már a görög úton vagyunk, és a kormány politikája zsákutca. Vona Gábor egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta, amely a jogi felelősséget is megállapítja a kialakult helyzetért, valamint az államadósság újratárgyalását és egy progresszív adórendszer bevezetését. Azt is kezdeményezte, hogy az állam forintosítsa a devizahiteleket azon az árfolyamon, amelyen az adósok felvették. A Jobbik elnöke egy saját, kelet-közép-európai hitelminősítő felállítására is javaslatot tett.


LMP: Nem tartható fenn a kormány gazdaságpolitikája
Az LMP-s Schiffer András azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy a kormány az Európai Unió soros elnökeként semmit nem tett a többi közt a shortolás tilalma vagy a spekulatív tőkemozgás megállítása érdekében, hogy ezzel javítsa az európai gazdaság helyzetét. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kormány "kifoszthatóbbá tette az országot" a társasági adó csökkentésével, és a befektetőknek, a gazdagoknak kedvező intézkedéseket hozott. A frakcióvezető kifogásolta azt is, hogy jelenleg több adó terheli a munkajövedelmeket, mint a tőkejövedelmekét.

 

Schiffer12


Schiffer András kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy a kormány kétharmados törvényben kívánja szabályozni az adózást, ezzel "leválthatatlanná" teszi saját koncepcióját. A politikus szerint mindezek helyett olyan "zöld fordulatot" kellene végrehajtani Magyarországon, amely progresszív adózásra épül, 4 százalékkal csökkenti a járulékokat, megadóztatja a tőkejövedelmeket, és segíti a családi gazdaságokat, a "zöld munkahelyek" létrehozását.


A frakcióvezető szerint a kormány gazdaságpolitikája azért nem folytatható, mert megszorításokra épít, a magas kamatszint nem serkenti a beruházásokat, és mert hiányzik a bizalom az ország iránt. Mint mondta, a miniszterelnöknek választ kellene adnia a WikiLeaks iratokban kiszivárogtatott vádakra is, amely szerint hazudott az embereknek a 2006-os választások előtt.


Mesterházy szerint az elhangzottaknak "hatalmas kockázata van"

Mesterházy Attila szerint, amit Orbán Viktor „elmondott, annak hatalmas kockázata van". Az MSZP elnöke reagálásában közölte: "amit Önök csinálnak, azt matolcsyzmusnak nevezik. Ez gazdasági tévút, megy bele a miniszterelnök, egyre jobban beviszi a zsákutcába az országot.

 

mesterhazy12

Ön miniszterelnök úr, küzd az államadósság ellen, mint Ceausescu, aki nullára csökkentette az adósságot, miközben nyomorba vitte az országot. Foglalkoztatás bővítés, a gazdaság élénkítése kell és többkulcsos adórendszer. Hárommillió ember él a létminimum környékén vagy az alatt. Ezekről az emberekről a kormány lemondott. Ebben a nehéz helyzetben összefogásra van szükség, szervezzünk egy parlamenti vitanapot erről" - mondta Mesterházy.


Harrach kiállt Orbán mellett
Harrach Péter azt mondta, hogy az Orbán Viktor által megfogalmazott program "a nagy megújulás része", a válságra adott válasz, ami egyúttal lehetőséget biztosít azokra a változtatásokra, amelyekre régóta szükség van. "Magyarország megújításáról szólt a beszéd, amelyben egy rendezett világ felé kell elmozdulni, ahol a normák érvényesülnek" - állapította meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az élet minden területén ugyanazon normák érvényesülésére van szükség. Bankokra szükség van, de működésükben ugyanazon normáknak kell érvényesülniük, mint a társadalom egésze és az egyén életében is - emelte ki a KDNP-s politikus.

 

Harrach12


A kereszténydemokrata frakcióvezető a magyarországi megújulás fontosságát részletezve beszélt a válság legyőzésének fontosságáról, és ennek gyökeréről, az államadósság lefaragásáról, másrészt arról a húszéves megújulási vágyról, amelyet eddig egyetlen kormány sem tudott végrehajtani a nem megfelelő többsége miatt. Harrach Péter természetesnek nevezte, hogy a berögződések felszámolása nagy energiát igényel, és a nagy rendszerek átalakítása nagy ellenállást vált ki.


Lázár: mind a hat lépésben támogatni fogjuk a kormányt

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János közölte: „mind a hat lépésben támogatni fogjuk a kormányt." Lázár szerint az országnak két problémája van az állam és az emberek eladósodása - hangsúlyozta. Hozzátette: „szeretnénk tudni, vizsgálják meg kinek a felelőssége a devizahitelezés bevezetése, és hogy mi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének felelőssége ebben."

 

lazar12


A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy „ez a kormány már harmadik év alatt tesz valamit a devizahitelesekért". Hozzátette: „most olyan embereknek akarunk segíteni, akik tisztességesen dolgoznak, de esélyük sincs arra, hogy a hiteleiket törlesszék. Szó sincs a bankok bedöntéséről. Akármekkora lesz a külföldi nyomás és támadás, leszámolunk egy olyan politikával, amely húsz éven át a bankokat segítette."

 

Forrás: MTI - Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

2011-09-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite