2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonÍgy reagáltak az ellenzéki pártok Matolcsy bejelentésére

Így reagáltak az ellenzéki pártok Matolcsy bejelentésére


Az MSZP és az LMP szerint is újabb megszorítások jönnek. A Jobbik felháborodott.


MSZP


Mesterházy Attila szocialista pártelnök azt mondta: a nemzetgazdasági miniszter újabb, a legnehezebben élőket sújtó megszorításokat jelentett be. A politikus az Örs vezér terén beszélt erről, ahol több más budapesti helyszínhez hasonlóan az MSZP aktivistái és politikusai a kormány politikája elleni petícióhoz gyűjtöttek aláírásokat. A pártelnök szerint a Matolcsy György által ismertetett intézkedések egy újabb megszorító csomagot képeznek, amely a hátrányos helyzetűeket, a rászorulókat sújtja a leginkább.


Mesterházy Attila kifogásolta azt is, hogy a kormány nem egyeztetett a konvergencia-programról. Hozzátette: az MSZP egyetlen intézkedéssel, a műszaki és természettudományi képzésben résztvevők számának növelésével ért egyet, a felsőoktatási helyek számának csökkentését azonban nem támogatják.


Jobbik

A párt felháborítónak tartja, hogy a kormány megint kiszolgáltatja az embereket a munkaerőpiacnak. Úgy vélik, ezzel csak Brüsszelnek próbálnak megfelelni.


Kárpáti Dániel jobbikos politikus azt mondta: láthatóan mindent alárendelnek az államadósság szolgai módon való törlesztgetésének, azzal szemben amit a Jobbik már régóta javasol. A párt azt szeretné, ha újratárgyalnák az államadósság kérdéskörét és csak az indokolt adósságokat fizetné meg az ország.


LMP


Az LMP véleménye szerint amit Matolcsy György bejelentéseiből meg lehet tudni az általuk Orbán-csomagnak nevezett tervekről, az sokkal keményebb megszorításokat vetít előre, mint amire eddig számítani lehetett. Vágó Gábor választmányi szóvivő azt mondta: a munkanélküli-segély folyósításának 90 napra csökkentése csak a statisztika javítására jó, munkahelyeket nem teremt, de kiszolgáltatottabbakká válnak az érintettek.


Úgy vélte: a hitelesek megmentését szolgáló csomag csak a pénzintézeteknek lesz jó, mert a kormány kizárólag a Bankszövetséggel tárgyalt, a hitelesekkel nem. Vágó Gábor közölte azt is, hogy miután a kilakoltatási moratóriumot egy szűkebb körre értelmezik, így már április 15-e után elkezdődnek a kilakoltatások.


A nemzetgazdasági miniszter a kormányülés után közölte: a jövő évtől minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd, mivel a jelenleg érvényben lévő járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerőpiacra. Matolcsy György beszélt arról is, hogy a fegyveres testületeknél megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét. A rokkantnyugdíjban részesülők nyugdíjkorhatár alatti táborát 100-150 ezer fővel csökkentenék, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába. A gyógyszerkasszánál 120-120 milliárd forintos megtakarítást kell elérni 2013-2014-ben, emellett a gyógyszergyárak által fizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.


Forrás: MTI/HÍR PORT24


A témához kapcsolódó cikkeink:


Matolcsy: a munkanélküli juttatás 2012-től 90 napra jár>>>

 

2011-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite