2020. szeptember 26., szombat - Jusztina
Keresés a tartalomban
Zöld zónaSikerült nyomon követni egy új faj kialakulását

Sikerült nyomon követni egy új faj kialakulását


A növények esetében gyakran jönnek létre új fajok azáltal, hogy a genetikailag különböző szülőegyedek kevert génállományú utódokat hoznak létre: német kutatóknak első ízben sikerült nyomon követniük egy új faj kialakulását.

ikravirágA Heidelbergi Egyetem kutatói Marcus Koch vezetésével több mint hat éven keresztül vizsgáltak egy száz négyzetkilométernél is nagyobb területet a keleti Alpokban és a Duna északi völgyében. Úgy tudták megfigyelni két Arabidopsis-faj hibridizálódását, mint egy hatalmas természetes laboratóriumban. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint.

A kutatók kimutatták, hogy az Alpokalján a homoki ikravirág (Arabidopsis arenosa) kereszteződött egy genetikailag különböző ikravirágfajjal (Arabidopsis lyrata). A hibridekben megkétszereződött az örökítőanyag, poliploidok lettek: a változás által új tulajdonságok alakulhattak ki, a növények alkalmazkodóbbá váltak.

Az újonnan keletkezett poliploid állományok képesek voltak elhagyni az Alpokalját és attól északra, a jóval mélyebben fekvő Duna-völgyben is elterjedni. Az ottani éghajlati viszonyok merőben különböztek az alpokaljaitól: kevesebb csapadék hullott, és magasabb hőmérséklet uralkodott, ezen kívül a talaj is más volt.
A növények alkalmazkodása az elmúlt tíz-százezer évben következett be, ez evolúciós léptékben jelenkorinak mondható.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite