2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonIlyen lesz a bohócforradalom

Ilyen lesz a bohócforradalom


A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint, ha életbe lépnek az új nyugdíjszabályok, sokan elhagyják a testületet.

Árok_Kónya


Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a kormány és a szakszervezetek közötti fórumon nem „bohóckodni" kellett volna, hiszen ez egy teljesen más szintje a kommunikációnak, mégis arra szólították fel az embereket, hogy öltözzenek bohócnak, és úgy tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. Árok Kornél elmondta: görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, hogy azzal a politikával, amit folytatnak, semmilyen szinten nem tudnak egyetérteni.


Árok Kornél a Ma reggelben elmondta: nem gondolja, hogy a bohócforradalom által csökken a szervezetek tekintélye, a kormány adott egy magas labdát és ők le merik ütni. Nem kívánta részletezni a forgatókönyveket, mert a kormány kommunikációján, hozzáállásán és az ő testületi döntésükön múlik majd, hogyan fogják használni ezeket a jegyzőkönyveket. Nem szeretné felfedni a részleteket, mert akkor lépéselőnyhöz juttatná a politikai hatalmat. Hozzátette, hogy a tűzoltók nem fognak sztrájkolni, az embereket - akikre felesküdtek, hogy segíteni fognak rajtuk - nem hagyják cserben.


Árok Kornél az egyik megoldásnak azt látja, hogy az alkotmánybírósághoz benyújtják azokat a kereseteket, amik ez esetben szükségesek. Úgy gondolják, hogy a jogbiztonság súlyosan sérült azzal, hogy visszamenőleges jogszabályokat alkotnak és hozzányúlnak olyan embereknek a szerzett jogaikhoz, akik akár 15-20 éve felszereltek, hivatásos állományúak. Véleményük szerint a játékszabályok nem változhatnak. Lehetett volna azt csinálni, 2012. január 1-jével új jogszabályok születnek, és aki azokat a jogszabályokat vállalja, azok szerint szerel fel.


Pintér Sándor első tervéhez képest nagy eredménynek tartja, hogy nem kell visszamenni állományba a már nyugdíjba vonultaknak, de nem tudják figyelembe venni a javaslatot. A jogszabályokhoz képes igen szigorú megszorításokat tartalmaz a miniszteri ajánlás, a kollégák elégedetlenek, elvándorlások is várhatóak a testületeknél.


A nemrég készült közvélemény kutatásról, ami azt állítja, hogy az emberek nagy százaléka szerint túlzottan sok joga van azoknak, akik a rendvédelmi szerveknél dolgoznak, Árok Kornél elmondta: a felszerelteknek az állam azt mondta, hogy ha vállalják a hivatásos szolgálatot, akkor ezt biztosítja érte. Nincs sztrájkjoguk, gyülekezési joguk, ezért ajánlottak kedvezményeket. Árok Kornél szerint nem működik az, hogy a szigorítások megmaradnak, és az ellentételezést, kompenzációt kivennék a rendszerből.


A miniszterelnökkel folytatott beszélgetések kapcsán megjegyezte: nagyon kemény megszorítások várhatók 2012-től.

 

Forrás: MTV - Ma Reggel/MTI/HÍR PORT24

2011-06-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite