2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonÍme, az Országgyűlés alakuló ülésének menetrendje

Íme, az Országgyűlés alakuló ülésének menetrendje


parlament02Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődik a tervek szerint az új Országgyűlés alakuló ülése a parlamentbe jutott pártok pénteki budapesti egyeztetésén elfogadott napirend szerint.


A törvényhozás május 14-re tervezett alakuló ülését az államfő 13 órakor nyitja meg, majd a Himnusz elhangzása után beszédet mond.

Ezt követően a köztársasági elnök bejelentést tesz a megbízólevelek átvételéről és felkéri az ülés vezetésére a korelnököt és a korjegyzőket.

A fideszes Horváth János korelnökként mond beszédet, majd bejelenti, mely képviselőknél áll fenn összeférhetetlenség.

Az Országgyűlés vita nélkül hallgatja meg a választási beszámolókat: az Országos Választási Bizottság (OVB) képviseletében az elnök, Szigeti Péter, az állami feladatok végrehajtásáról pedig Varga Zoltán önkormányzati miniszter tájékoztatja a parlamentet.
Az első öt igazolt képviselőből álló mandátumvizsgáló bizottság jelentést tesz a korelnök és a korjegyzők által végzett mandátumigazolás eredményéről.

Majd a képviselők szavaznak a választási beszámolókról; ezt követően pedig ismertetik az igazolt képviselők névsorát.

A napirend szerint ezután következik a frakciók megalakításának és vezetőik nevének bejelentése. A képviselők titkos szavazáson választják meg az Országgyűlés tisztségviselőit: az elnököt, az alelnököket és a jegyzőket.
Az eredmény ismertetését követően megalakul a házbizottság, és az elnöklést átveszi az új elnök a korelnöktől.
A tervek szerint ezt követően három beszéd hangzik el, először az Országgyűlés új elnökének beszéde; a Fidesz Schmitt Pált jelölte erre a posztra.

Felszólal Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök, aki bejelentést tesz a kormány megbízatásának megszűnéséről.

A köztársasági elnök javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére, és várhatóan Orbán Viktor már miniszterelnök-jelöltként szólal fel.

A napirend szerint ezután döntenek a képviselők arról az országgyűlési határozati javaslatról, amely a parlament bizottságairól, azok tisztségviselőiről, tagjainak megválasztásról szól. Az alakuló ülést a Szózat zárja.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite