2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
ItthonÍme, Sólyom László elmúlt öt éve

Íme, Sólyom László elmúlt öt éve


Sólyom László1Sólyom László volt eddig a legaktívabb köztársasági elnök, politikai értelemben. A 2006-os öszödi beszéd kiszivárgása után többször konfrontálódott a kormánnyal, de az akkor ellenzéki Fideszt is jó néhányszor megszólította. A leköszönő elnök elődeivel, illetve az utódjával szemben, tartotta magát a jogszabályokhoz, és nem egyeztetett a pártokkal. Emiatt bukott el például a parlament előtt négyszer is jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.


A kormánynak ugyan többsége volt a parlamentben, de nem a szocialista Szili Katalint választották meg államfőnek, hanem Védegylet és az ellenzék jelöltjét Sólyom Lászlót. Azt a mai napig találgatják, hogy az MSZP miért vesztette el a köztársasági elnöki pozíciót. Egy biztos: Sólyom László három szavazattal kapott többet Szili Katalinnál.

A parlamenti esküje előtt civil- és környezetvédelmi mozgalmakkal dolgozott együtt, ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy a Zengőre tervezett NATO-radar ellen többször személyesen is tiltakozott - itt található ugyanis a világ bazsarózsa állományának jelentős része.


Sólyom László és Gyurcsány Ferenc első nyilvános konfliktusa 2006. március 15-én volt. Az államfő nem értett egyet azzal, hogy állami kitüntetést kapott Fekete János a nemzeti bank pártállami vezetője, akivel nem is fogott kezet. Sólyom László később Horn Gyula kitüntetését is megtagadta a volt kormányfő 1956-os forradalomról tett nyilatkozatai miatt.
Az államfő és a miniszterelnök viszonya az őszödi beszéd kiszivárgása után még feszültebb lett. Ekkor mondta a köztársasági elnök azt: nincs hatásköre arra, hogy lemondassa a kormányfőt. Két héttel ezután az önkormányzati választások estéjén Sólyom László pedig már arról beszélt, hogy a megoldás kulcsa a parlament kezében van.
Az MSZP és az SZDSZ bizalmát megkapta az akkori kormányfő, de a parlamenti munkában is akadt feszültség, például amikor az államfő az akkori kormány számára az egyik legfontosabb az egészségbiztosítókról szóló törvényt visszaküldte a parlamentnek.

Tavaly márciusban Gyurcsány Ferenc lemondása után, amikor az MSZP napokig kereste, de nem találta a miniszterelnök utódját, az államfő szintén nyilatkozott az MTV-nek. „Csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt".

Sólyom László a határon túli magyarokért többször is kiállt. Tavaly augusztusban például egy Szent István szoboravatás miatt Robert Fico kitiltotta Szlovákiából a magyar államfőt, aki egészen addig elment, amíg lehetett.


Forrás: HÍR PORT24

2010-08-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite