2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedIMF: ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk

IMF: "ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk"


IMFA magyar pénzügyi rendszer nincs veszélyben, de az aggodalmak feléledtek az ország állapotát illetően - írta a hétfői The New York Times.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is nyitott a tárgyalások felújítására Magyarországgal, de erre vonatkozólag nem rögzítettek időpontot a magyar kormánnyal - közölte Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti állandó irodájának vezetője a Reuters Insider TV-nek nyilatkozva.


Azt mondta, "ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk".

Irina Ivascsenko ugyanakkor úgy fogalmazott: "nyitottak maradunk, de mint köztudott, a jelenlegi megállapodás október elején lejár, így a lehetőség szűkül".

Arra a kérdésre, hogy van-e rögzített dátum az IMF számára a tárgyalóasztalhoz történő visszatérésre, Irina Ivascsenko azt felelte: "jelenleg nincs". Hangsúlyozta: a magyar kormánynak az idén el kell kezdenie az államháztartási hiánycél tartására irányuló intézkedések végrehajtását, és ezt "egyben olyan lehetőségnek kell tekinteni, amely lehetővé teszi a jövő évi költségvetési cél eléréséhez szükséges tartós szerkezeti intézkedések végrehajtását".


Nincs veszély, de az aggodalmak feléledtek


A magyar pénzügyi rendszer nincs veszélyben, de az aggodalmak feléledtek az ország állapotát illetően - írta a hétfői The New York Times.

Az újság elemzőkre hivatkozva megállapította: a magyar pénzügyi rendszer nincs veszélyben, hiszen a kormánynak még rendelkezésére áll a 2008-as készenléti hitelcsomagból mintegy 3,5 milliárd euró, és a központi bank további 1,4 milliárd euróval rendelkezik.


A piacok rosszul reagáltak hétfőn arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió tisztviselői felfüggesztették a hitelmegállapodás felülvizsgálatát a hét végén Budapesten. A forint 2,8 százalékot romlott az euróval szemben, a magyar deviza a leggyengébb volt június 7. óta.

A konzervatív kormány - érzékelvén a közvéleménynek a költségvetési csökkentések miatti növekvő haragját - azt hangoztatja, hogy a nemzetközi hitelezők nyomásával dacolva nem vezet be további megszorító intézkedéseket.

A tárgyalások zsákutcába jutása felélesztette az ország pénzügyi állapotával kapcsolatos aggodalmakat, kevesebb mint két hónappal az után, hogy egy magas kormányzati tisztviselő annak a lehetőségéről beszélt: az országot egy görög stílusú válság fenyegeti, és adósságai terén fizetésképtelenné válhat. A kormány gyorsan visszakozott ettől a véleménytől.

Az újság idézte Keszey Ádámot, a Raiffeisen Bank budapesti makroközgazdászát, aki szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a kormánynak elfogy a pénze. Ennél nagyobb gondot jelent szerinte az a benyomás, hogy nem sikerül teljesíteni a hiánycsökkentési célokat.

Véleménye szerint Magyarországnak nincs szüksége hitelcsomagra, amely azonban biztonsági hálót nyújt a kormánynak, ami nagyon fontos pszichológiailag. A szerkezeti reformok hiányáról van szó, különösen a költségvetés oldalán, ezért reagáltak így a piacok - mondta.

A lap emlékeztetett arra, hogy az IMF és az EU bírálta a bankadóra vonatkozó magyar döntést, mondván, hogy ez rossz jelzést küldene a befektetőknek, és gyengíthetné a gazdasági növekedést.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite