2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedIMF-országjelentés: pesszimista a valutaalap prognózisa

IMF-országjelentés: pesszimista a valutaalap prognózisa


IMFA jelentés szerint különösen a korábbi magánnyugdíj-pénztári rendszer leépítése ad okot aggodalomra, elemzők szerint túlzó az valutaalap jelentése, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kommentálta az adatokat.


Pesszimista makroprognózist közölt Magyarországról kiadott országjelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A prognosztizált adatok nem számolnak a február végén bejelentendő magyar konszolidációs program és a későbbi intézkedések hatásaival. Az MTI által megkérdezett elemzők túlzónak találják az IMF hiány előrejelzését. A forint nem reagált az országjelentésre. Az IMF prognózisa erre az évre 2,8 százalékos GDP-növekedést és 4,1 százalékos inflációt jelez előre, szemben a magyar kormány 3, illetve 3,5 százalékos prognózisával.
A jövő évtől 2015-ig minden évre 3 százalékos GDP-növekedést jósol az IMF, míg a kormány becslése szerint a növekedési ütem már 2014-re eléri az 5 százalékot, 2015-re pedig 5,5 százalékra gyorsul.

Az inflációt illetően is különböznek az előrejelzések: míg az IMF szerint az inflációs ráta jövőre 3,5 százalékra, majd 2015-ig 3 százalékra lassul, a kormány előrejelzése 2012-re 3,3 százalékot, 2015-ben ismét 3,5 százalékot jelez.

A GDP-arányos államadósság a tavalyi 79,5 százalékról az idén 69,8 százalékra csökken, de 2015-re ismét 80 százalék fölé emelkedik az IMF jelentés szerint. A magyar kormány 2014-ig szóló előrejelzése ugyanakkor 1,9 százalékos deficittel számol.
Magyarország számára a legnagyobb kihívásnak a középtávon fenntartható államháztartás megteremtését tartja a jelentés. A közelmúltban bevezetett adócsökkentések az IMF szerint növelik ugyan az ország versenyképességét, de jelentős terheket rónak a költségvetésre, a bevételkiesés ellensúlyozására bevezetett intézkedések - így az egyes szektorokra kivetett különadók - többségében átmeneti jellegűek, és torzító hatásúak.
Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországért felelős misszióvezetője csütörtökön azt mondta: Magyarország a külső eladósodás és a magas államadósság miatt sebezhető, ezért az IMF "nagyon kockázatosnak" ítéli a magyar kormány gazdasági stratégiáját. Rosenberg szerint a program pénzügyi fenntarthatósága a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem biztosítható, ezért várakozással tekint a további adatok elé.
Elemzők túlzónak találják az eőrejelzést

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem újdonság, hogy az IMF kockázatosnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, és a reformokat sürgeti, a nemzetközi szervezet 2012-es és 2013-as hiány előrejelzését pedig túlzónak találják.

Suppan Gergely, a TakarékBank makroelemzője szerint jövőre még hatályban lesznek a válságadók, így valószínű, hogy a hiány a 3 százalék közelében marad. Az IMF az 5 százalékos hiányszintről emeli 7,2 százalékra a 2013-as hiányt, egy alacsonyabb 2012-es deficittel számolva azonban a hiány csak 5 százalék körüli mértékre növekedne, a tervezett reformok nélkül, de a kormány által bejelentett 600 milliárdos megtakarítás éppen ezt előzné meg. Az elemző optimistábban ítéli meg a GDP várható növekedését is, mint emlékeztetett, az autóipari beruházásoktól a következő években már eredmény várható.
Forian Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója arra hívta el a figyelmet, hogy a hitelminősítők döntéseinél alapvető szempont az IMF véleménye, ezért az általa jelzett kockázatok megjelennek a minősítő intézeteknél is. Márpedig Magyarország besorolása jelenleg egy kategóriával van az úgynevezett bóvli szint felett. Forian Szabó Gergely szerint amennyiben a tervezett mértékben sikerül csökkenteni az államháztartás kiadásait, akkor jövőre tartható a kormány által prognosztizált 3 százalékos hiány. A későbbi években kissé bizonytalanabb a helyzet, hiszen az IMF és a kormány prognózisa között lévő 4 százalékos különbség tetemesnek látszik - mondta az MTI-nek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem kommentálta az IMF jelentését, csak a tényről és a jelentés előzményeiről adott ki közleményt csütörtökön este. A kormany.hu oldalon közöltekben a tárca emlékeztet rá, hogy a jelentés előkészítése céljából az IMF delegációja 2010. október 13-25-e között tartózkodott Budapesten.
A forint nem reagált az IMF országjelentésére: változatlanul a 270 forintos euró árfolyamnál erősebben, a 269-es szint közelében maradt a jelentés ismertetése után is. Az eurót este fél hétkor 269,13 forinton jegyezték, délután negyed ötkor az árfolyam 269,43 forint volt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite