2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonIMF: a magyar gazdaság a felépülés útjára lépett

IMF: a magyar gazdaság a felépülés útjára lépett


bajnai01Bajnai Gordon szerint tartható a 4 százalékos hiánycél, az IMF azonban úgy vél, ennek eléréséhez a jelenleginél többet kell tenni. Magyarország számára teljesíthető marad a GDP 4 százalékát kitevő költségvetési hiány, amennyiben a következő kormány kitart azon nagyon sikeres szigorú pénzügyi politika mellett, amelyet a szakmai kormány az utóbbi 18 hónapban folytatott - nyilatkozott Bajnai Gordon miniszterelnök a CNBC amerikai gazdasági hírcsatornának.


A Nemzetközi Valutaalap azonban úgy tájékoztatott: Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, azonban kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően.
Bajnai Gordon az IMF-hitelprogramot rendkívül sikeresnek tartja, a miniszterelnök véleménye szerint érdemes egy ilyen programot végrehajtani, Magyarország nagyon gyorsan stabilizálódott.


Rámutatott, hogy Görögország és Magyarország között az az egyik különbség, hogy előbbi az euróövezet tagja, tehát az utca embere nem érzi meg azonnal a piacon jelentkező problémákat. Magyarországon viszont, ahol 1,7 millió családnak volt devizahitele, a forint romlása gyors üzenetet küldött arról, hogy gondok vannak. Emiatt a program elfogadottsága nagyon erős volt - fogalmazott a kormányfő.
Az hazai politikai ellenzéken kívül mindenki, minden nemzetközi elemző, az IMF, az OECD, a független magyar Költségvetési Tanács egyetért: a költségvetési hiány a célnak megfelelően várhatóan 4 százalék körüli lesz - mondta a csatornának Bajnai Gordon.


IMF: a magyar gazdaság a felépülés útjára lépett
IMFA Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy véli, Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, azonban kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően - derült ki a washingtoni székhelyű pénzintézet pénteken közzétett jelentéséből.

Az ország pénzügyi helyzete alapvetően erősödött, "de többet kell tenni azért, hogy a hiányt határozott csökkenő pályára állítsák" - olvasható a magyar készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló részletes szakértői jelentésben. A befektetői bizalom visszatérőben van, és a gazdaság a felépülés útjára lépett, de a költségvetési politika további szigorítására van szükség a középtávú makrogazdasági stabilitás és növekedés biztosítására.

2010-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite