2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonIMF/EU-tárgyalások - Varga Mihály: július-augusztusban megkezdődhet a tárgyalás

IMF/EU-tárgyalások - Varga Mihály: július-augusztusban megkezdődhet a tárgyalás


Varga Mihály szerint július-augusztusban kezdődhetnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a magyar kormány pedig továbbra is tartja magát ahhoz, hogy egy biztonsági hálóról szeretne megállapodni. Az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt szerdán.

Varga Mihály

Vara Mihály


Varga Mihály az IMF által támasztott feltételekről úgy fogalmazott: "tapogatózunk", majd hozzátette, hogy nem Magyarországon múlik a dolgok tisztázása. Kifejtette, hogy eddig a jegybanktörvény tisztázása került szóba feltételként. Az Európai Bizottság és az IMF is azt szeretné tisztázni a magyar kormánnyal, hogy milyen feltételekkel lehet megkötni a biztonsági hálóról szóló megállapodást.


Kiemelte: a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem szeretné lehívni a pénzt, csak egy olyan biztonsági hálóra van szükség, amely csökkenti a kockázatot, segíti Magyarországot abban, hogy könnyebben jusson pénzhez a piacokról, és olcsóbbá váljon az ország finanszírozása. Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások július-augusztusban kezdődhetnek meg, miután rendeződött a jegybank törvény ügye, valamint az uniós pénzügyminiszterek június 22-ei ülésükön döntenek arról, hogy feloldják Magyarországgal szemben a kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

ezo_banner

HIRDETÉS


A jegybanktörvényről azt mondta: bár az Európai Bizottság korábban már elegendőnek ítélte a törvény módosítását, most - új szempontként a tárgyalások megkezdéséhez - az Európai Központi Bank (EKB) a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatos felvetéseit, aggályait is meg kell vizsgálni. Varga Mihály emlékeztet arra, hogy az EKB a jegybank függetlenségét garantáló módosításokat kért a törvényben, és ő ezért javasolta a jogszabály végszavazásának elhalasztását. Ezen a héten olyan kérdéseket kell tisztázni, hogy hányan legyenek a monetáris tanácsban, valamint hogy ki lehet-e nevezni egy harmadik alelnököt.


Varga Mihály úgy vélekedett, hogy ezek alapvetően olyan technikai kérdések, amelyek nem érintik a jegybank függetlenségét, amelyet eddig is tiszteletben tartott a magyar kormány, és ez ezután is így lesz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite