2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeInnovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességért

Innovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességért

 

November 27-én a Megyeháza dísztermében rendezték meg a TÁMOP 6.1.5/14-2015-0002 Innovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességért című projekt zárórendezvényét. A rendezvény keretében a 7 tagú konzorcium bemutatta a 2015. február 1-én megkezdett projekt eredményeit.

innovativnograd

A Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. a konzorcium vezetőjeként vállalta a projekt előkészítését, a megvalósítás koordinálását, a szakmai programok felügyeletét a Népegészségügyi Főosztállyal együttműködve, illetve a projektmenedzsment feladatok ellátását. Az Ügynökség szakmai programja keretében valósult meg, egy a megye speciális igényeihez igazított integrált egészségügyi adatbázis rendszer kifejlesztése, amely adatbázis biztosította a projekt megvalósítása során elvégzett szűrések, mérések, tanácsadások, stb. adatainak rögzítését egy online informatikai rendszerben. A konzorciumvezető feladata volt a támogató egészségkommunikáció, a nógrádi emberek egészségtudatosságának fejlesztése, az életmódváltásra való ösztönzés. A megye egészére kiterjedő egészségkommunikációs tevékenység elemei többek között a széleskörű társadalmi célú megyei médiakampány, a közösségi rendezvényeken való egészségkommunikációs tevékenység (Egészség Pavilon), a fiataloknak szóló "Tehetsz róla, tégy érte" kampány (iskolai egészségnapok, színházi előadások) megvalósítása, az "Ép test, ép élet" kampány, illetve a receptverseny voltak.


A Szent Lázár Megyei Kórház a testi és lelki egészség megőrzése érdekében négy szakmai irányultságú programot valósított meg: „Szűréssel és felvilágosítással az egészségért" program, lakossági, munkahelyi kardiovaszkuláris és a daganatos megbetegedések korai felismerését célzó prevenció, egészséges táplálkozásra ösztönzést támogató program, az "Amit eszel, azzá leszel" workshop, a „Mozdulj az egészségedért!" fizikai aktivitást, testmozgást ösztönző program, illetve a mentális fejlesztés az egészség megőrzésére, a betegséggel való megküzdésre, és a személyes hatékonyság növelésére program. A megyei kórház valamennyi szakmai programja népszerű volt, különösen nagy érdeklődés mutatkozott a komplex szűrővizsgálatok iránt, így a vállalt 2964 indikátort jelentősen túlteljesítették. Szakmai tevékenységük nyomán többek között 30 prezentációval egybekötött egészségfejlesztő és felvilágosító előadást valósítottak meg, 2 szűrési, 8 mozgással kapcsolatos, 3 az egészséges táplálkozással, 4 a mentális állapot javítással kapcsolatos módszertant dolgoztak ki. A program sikereként értékelték, hogy tevékenységeik során széleskörű társadalmi egyetértést és összefogást tapasztaltak.


A Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet konzorciumi tagként, szintén négy programelemet valósított meg. A megyei és/vagy járási egyéni egészségi állapot monitoring rendszer kiépítése során a balassagyarmati-, szécsényi-, és rétsági járások lakosságának egészségi állapot felmérése, a keringési betegségek kockázatára (beleértve a szénhidrát és a lipid-anyagcsere betegségeket is) irányuló szűrések, ahhoz kapcsolódó kockázatbecslés és tanácsadás, az öngyilkosság-megelőzés, pszichiátriai kórállapotok korai azonosítása és kezelésbe irányítása, illetve az aktív időskor elősegítése érdekében egészségfejlesztési programok kidolgozása és megvalósítása.


A szakmai program megvalósítása során több mint 900 személynél végezték el a fentieket. Keringési betegségek kockázatára irányuló szűréseket végeztek 18 véletlenszerűen kiválasztott háziorvosi praxis ellátottainak bevonásával személyes találkozás, kérdőíves felmérés, és a népegészségügyileg legjelentősebb megbetegedések vérvizsgálattal kiegészített szűrésével. A fenti két programelem megvalósítása kapcsán helyszíni életvezetési tanácsadásban részesítettek 500 személyt. A projekt keretében öt nagy rendezvényt tartottak a lakosság minél szélesebb elérése céljából. Sikeres „Egészségnap"-ot tartottak többek között Rétságon, Romhányban, Balassagyarmaton. Magyarországon ezen belül Nógrád megyében kiemelkedően magas az öngyilkosságok száma. Programjukban 15 helyszínen elsősorban a probléma által leginkább érintett településeken tartottak tanácsadást. A programba a szociálisan rászorult, perifériára sodródott, fokozottan veszélyeztetett csoportokat vonták be.


A Margit Kórház Pásztó primer prevenciós programokat valósított meg: többek között az alap- és középiskolák tanulói számára egészségfejlesztő előadásokat tartottak, illetve egészséges életmódot támogató előadásokat valósítottak meg munkahelyi környezetben. Szakmai programjukban szerepelt a lakossági kardiovaszkuláris szűrővizsgálatok végzése, daganatos megbetegedések korai felismerését célzó szűrővizsgálatok végzése, testmozgást ösztönző munkahelyi program - a családi sportnap, a tartósan munkanélküli személyek fizikális állapotfelmérése, illetve az egészséges táplálkozás workshop megrendezése.
Az eredmények vonatkozásában összefoglalták, hogy az iskolák részéről igény mutatkozik az ilyen jellegű egészségnevelő programokra. Az előadásokat anonim kérdőívek kitöltésével egészítették ki, mely hasznosnak és sikeresnek bizonyult. A szűrővizsgálatokon való részvételre a lakosság nyitott volt. A tervezett időpontokra az előzetes jelentkezések alapján az indikátor szám teljesítése nem volt kérdéses. Véleményük szerint ez az orvosszakma részéről kidolgozott program komplexitásának és a hatékony időgazdálkodásnak köszönhető. Sportnapjaikon profi, felkért sport szakemberek és a bio- és egészséggazdálkodásban (bio termesztésű étel alapanyagok, egészséges ételek előállítása) jártas szakemberek segítségét, illetve közreműködést kérték a lebonyolítás során. Kifejezetten jó hangulatú, közösség kovácsoló programokat valósítottak meg, melynek folytatásában a Kórház elkötelezett. Az „Egészséges táplálkozás kontra közétkeztetési workshop" egy pozitív szakmai visszahangú tapasztalatcserét eredményezett, amely közös ételkészítéssel és dietetikus közreműködésével valósult meg.


A Várunk Alapítvány tevékenysége nyomán felmérés készült a hátrányos helyzetűek, szegregátumokban lakó célcsoportjáról a lelki stressz és szociálgazdasági kérdések, életét befolyásoló témákban 1204 fő részére 6 járásban, ebből elemzés és fejlesztési terv készült 500 fő részére. A felmérésekből képzési anyagot állítottak össze a legfőbb lelki egészséget befolyásoló tényezőkről. Megvalósult a képzők képzése, a kialakult tematika és képzési anyagok és képzési formák alapján. 20 alkalommal 105 fő képzésére került sor. A hátrányos helyzetűek, leszakadók és a szegregátumokban élők képzése a képzők, mentorok és szociális munkások által, 20 alkalommal 115 fő képzése történt meg. Mintaprojektként megvalósult térségenként 2-4 falu, illetve város együttműködése keretében egy-egy térség fő problémáira alapozottan 4 tematikus nap.

innovativnograd1


A Háztartások Foglalkoztathatóságáért Alapítvány 22 mikro-, illetve 31 nagy rendezvénnyel mutatkozott be, szórakoztatta, valamint egészséges életmódhoz segítő tanácsokkal látta el a megjelenteket. Tanácsadói tevékenységük, során egészségügyi-, dietetikai-, sport-, család- és életviteli témákban segítették a hozzájuk forduló felnőtteket. A projekt egyéb eredményei 58 db sikeres rendezvény megvalósítása több mint 1600 tanácsadás, 150 mentorálás, 2 db tréningprogram kifejlesztése, 15 tréning megvalósítása. A Betűkavalkád játékon és a tanácsadáson, külön-külön, mintegy 1500-an vettek részt. Összesen 3, több mint 1000 fős látogatottságot meghaladó kiemelt rendezvényt, 32 kapcsolódó, önkormányzatok, civil szervezetek által szervezett kulturális-, sport- és egészség témakörben szervezett rendezvényt, és 23 mikro rendezvényt valósított meg. A „Betűkavalkád" nevű saját fejlesztésű társasjáték, a családi értékeket népszerűsítette, a családi együttlét, együttműködés egyik leghatékonyabb formáján, a közös játékon keresztül. A játék két formában valósult meg: táblás társasjáték, amely otthon is játszható, illetve rendezvényeken játszható társasjáték. A szakmai program egy fontos alappillére volt a családi értékek népszerűsítését szolgáló és közösségfejlesztő tréningek megvalósítása, mely során 2 modult dolgoztak kis és valósítottak meg. A családi értékek népszerűsítését célzó, játékos tréninget 10 alkalommal, közösségfejlesztő tréninget 5 alkalommal. A projektbe bevont célcsoporttagok száma: 1609 fő.


A Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület a programjában több projekt-tevékenységelemet is megvalósított, melyek a Nógrád-megye nyugati részén élő emberek egészségi és mentális állapotának javulását segítették elő. Ezek két kiemelt területre koncentráltak: A rendszeres, életvitel szerűen megjelenő testmozgást ösztönző programok, sportrendezvények, illetve a családi és közösségi összetartozást erősítő családi napok, Rendezvényeik összesen 2005 főt mozgattak meg, szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal. A projekt keretében kitelepült, rendezvényi keretek között „betegklubokat" is szerveztek Nógrád megye 80 településén, összesen 100 alkalommal. A betegklubokon összesen 1093 fő résztvevő volt jelen, Medicina elnevezéssel televíziós életmód magazint, oktatófilmeket és társadalmi célú szpotokat készíttettek, melyet a Nógrád-megyei kábel televízió hálózaton keresztül terjesztettek, 102.000 potenciális néző elérésével A kidolgozott módszertan és mentorálási napló mentén, mentoraik a hátrányos helyzetű és mélyszegénységben élők számára nyújtottak segítséget problémáik megoldásához.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 536.905.793 FT európai uniós támogatás segítségével.

 

Forrás: Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft./ NÓGRÁD24

 

2015-11-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite