2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeIntenzíven csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

Intenzíven csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében


December végén 11 440 nyilvántartott álláskereső volt Nógrád megyében, számuk egy év alatt 8641-gyel, 43 százalékkal csökkent, szemben a 27,2 százalékos országos átlaggal.

munka


Elsősorban a téli közfoglalkoztatásnak köszönhető a létszámcsökkenés, ami az álláskeresők összetételére is hatással volt - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója szerdán az MTI-vel. Tamási Ildikó a jellemző tendenciák között sorolta, hogy lassan, de évről évre nő az 50 felüliek aránya, az álláskeresők nagy része alacsony iskolai végzettsége miatt csak a másodlagos munkaerőpiacon kap munkát, s továbbra is korlátozottak a pályakezdők esélyei.


Hozzátette azt is, hogy az álláskeresők egyre növekvő hányadának hosszú távon az önkormányzati ellátások biztosítják a napi megélhetést, a tartós munkanélküliségből pedig az ügyfelek nagy része legfeljebb átmenetileg tud kitörni. Nagyon fontos szerepet kapnak a célzott programok, mint a hamarosan induló Ifjúság Garancia Program, mely a pályakezdők helyzetén fog segíteni már ebben az évben induló támogatásként - tette hozzá.


2013-ban 21 316 álláshelyet kínáltak Nógrádban, ez csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak. Ezen belül 2048 volt a nem támogatott, 19 268 a támogatott állások száma. Utóbbiak 86,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott. Az igazgató elmondta: tavaly közel 8 ezer embert vontak be a támogatott képzésekbe.


Kitért rá: a megyei munkaügyi központ maximálisan kihasználta a "Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért" című program adta lehetőségeket, a leghátrányosabb helyzetű álláskeresők közül 1700-an kerültek be a programba. Képzésben vettek részt, illetve támogatott foglalkoztatás keretében próbálták elhelyezni az érintetteket.


Tamási Ildikó tájékoztatása szerint a múlt évben is kiemelt szerepet kapott a munkahelyteremtés és -megőrzés. A mikro-, kis- és középvállalkozók 511,8 millió forintos támogatással tartottak meg 317 munkahelyet, és hoztak, illetve hoznak létre 193 újat.


Több mint 80 millió forint értékben 51 nyertes pályázó kapott támogatást a vállalkozóvá váláshoz. A három-hat hónapos munkahelymegőrző támogatásokkal 21, átmenetileg likviditási problémával küzdő munkáltatónál 169 ember munkahelyének megőrzését segítette elő a munkaügyi központ, erre 55,4 millió forintot használtak fel - mondta.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-02-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite