2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
BulvárIntézeti gyerekekkel dolgoztatott a Swarovski

Intézeti gyerekekkel dolgoztatott a Swarovski


Intézeti gondozásban lévő fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat - írta egy szerdai osztrák napilap.

Swarovski


A tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben 15-18 éves lányoknak napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra - írta a Kurier egykori növendékek beszámolói alapján. Az egyik visszaemlékezés szerint munkájukért "legfeljebb néhány Groschent" (a korábbi osztrák fizetőeszköz, a Schilling századrésze) kaptak, mások nem emlékeztek rá, hogy pénzt kaptak volna. Az egyik egykori növendék szerint 20-25 lánynak kellett a kötelező munkát végeznie.


A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hiszemben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta a szóvivő. A cikk szerint a St. Martin növendékeivel katonai ingeket és alsóneműket is mosattak és vasaltattak.


Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak az árvaházakban és nevelőintézetekben a korábbi évtizedekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel. A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite